Крими

Областната дирекция на МВР-Видин е предприела всички необходими мерки за осигуряване на обществения ред в изборния ден - 2 октомври

  30.09.2022 10:26             
Областната дирекция на МВР-Видин е предприела всички необходими мерки за осигуряване на обществения ред в изборния ден - 2 октомври

Оперативният щаб в ОДМВР-Видин работи в координация с институциите, ангажирани с изборния процес, и ръководи дейността на структурите на вътрешното министерство в региона.

Продължава прилагането на комплексни мерки – превантивни и оперативни, за предотвратяване и разкриване на престъпления против политическите права на гражданите и осигуряване законосъобразността на вота.

Сформираните мобилни екипи от разследващи полицаи, служители на криминална, икономическа и охранителна полиция, имат готовност незабавно да реагират на сигнали и да извършват проверки по тях.

Създадена е организация за обезпечаване на обществения ред и сигурността в изборния ден. Около 300 полицаи, граничари, жандармеристи и пожарникари ще участват пряко в охраната на секционните избирателни комисии (СИК) и районната избирателна комисия (РИК). Служителите на МВР ще поемат охраната на секциите в 18 часа на 1 октомври, тя ще продължи до обявяване края на изборния ден, транспортирането и предаването на изборните книжа и материали от всички СИК в РИК.

Сигнали, свързани с нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес могат да се подават на тел. 112, на откритата денонощна линия  02/9011298 и имейл [email protected], както и на място в областната дирекция и районните управления във Видин, Белоградчик и Кула.

Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Видин, РУ-Белоградчик и РУ-Кула ще оказват съдействие на гражданите без валидни документи за самоличност, желаещи да упражнят правото си на глас. 

Гишетата в паспортните служби ще работят на 1 октомври (събота) от 08.30 до 17.30 часа.
На 2 октомври (неделя)  паспортните служби ще работят от 08.30 до 19.30 часа, а гражданите ще могат да подават искания за издаване на удостоверения до 19.00 часа. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. 

Удостоверението се издава за да послужи пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден 2 октомври 2022 г.