Събития

Ден на отворени врати в Административния съд във Видин

  30.09.2022 10:00             
Ден на отворени врати в Административния съд във Видин

Ден на отворени врати се провежда в Административен съд Видин. Поводът е 15 години от създаването на съда, както и Международния ден на правото да знам, който се отбелязва днес. Интерес към работата на съда проявиха повече от 100 ученици и техните преподаватели от училищата СУ „Цар Симеон Велики“ , ГПЧЕ "Йордан Радичков", ПГТ „Михалаки Георгиев“, ПГ "Проф. д-р Асен Златаров“, ППМГ "Екзарх Антим I", СУ „Св. св. Кирил и Методий“, граждани и журналисти. Над 9000 дела са разгледани от създаването му, каза неговият председател съдия Антония Генадиева:
"През 2007 година бяха създадени административните съдилища като специализирани такива, които разглеждат административни дела, тоест дела, които се завеждат по жалби от гражданите, организациите и юридическите лица против незаконосъобразни актове на администрацията. Това са делата, които се разглеждат пред Административен съд, както и делата във връзка с извършени от гражданите и съответно юридическите лица административни нарушения по различните закони."
За учениците от област Видин е предвиден и конкурс с решаване на казус. Официалното награждаване на участниците от конкурса с най-аргументирани отговори, ще се състои на 14.11.2022 година от 11 часа в сградата на съда.