Лайфстайл

7 грешки при пиенето на лекарства, които ги превръщат в истинска отрова

  29.09.2022 16:20             
7 грешки при пиенето на лекарства, които ги превръщат в истинска отрова

Дори и най-безвредните лекарства могат да изложат здравето ви на риск, ако не спазвате правилата за техния прием, съхранение и комбинация с определени продукти. Това са най-често срещаните грешки, които могат да превърнат лекарствата в същинска отрова.

1. Не споделяте с лекаря си пълния списък на лекарствата, които приемате

С напредване на възрастта се увеличава и списъкът на лекарствата, които е необходимо да приемаме.

При изписването на нови лекарства за всеки лекар е важно да знае и какви други лекарства приемате - еднократно или постоянно. Най-добре е да направите списък с имената на всички медикаменти, както и честотата на тяхното използване и да го покажете на специалиста. Това ще му помогне не само при поставяне на диагноза, но и при избора на правилния режим на лечение. Между другото, не забравяйте да включите в този списък витамините и билковите препарати, които приемате.

2. Комбинирате приема на лекарства с прием на витамини

Не всички лекарства взаимодействат добре с витамините: в някои случаи едновременното им приложение може сериозно да повлияе на ефективността на медикаментите, да подобри, отслаби или напълно да отмени ефекта им. Същото се отнася и за билковите препарати. По някаква причина е общоприето, че билките са нещо безобидно. Но в много лечебни растения съдържанието на активни вещества е дори по-високо, отколкото в лекарствата. И ако приемате едновременно лекарства с билкови препарати, последиците могат да бъдат наистина сериозни.

3. Приемате нередовно предписаните ви лекарства

Нарушавайки режима на дозиране на лекарствата, няма да получите желания ефект от приема им. Например, ако ги приемате по-рядко или по-често, отколкото е посочено в инструкциите или ги комбинирайте с храна (при предписание за прием на гладно), рискувате да си навлечете проблеми.

За да може активното вещество на лекарствата да достигне определена концентрация в кръвта ви, то препаратът трябва да се приема стриктно според предписанията.

4. Приемате лекарства, които не са подходящи за вашата възраст

Много лекарства, подходящи за млади хора, са опасни за тези, които са по-възрастни.

Ако страдате от хронично заболяване и от години приемате определено лекарство, след като навършите 65 години, задължително се консултирайте с лекар. Може би ще е необходимо да замените някое от обичайните си лекарства с медикамент, който е подходящ за вашата възраст.

5. Комбинирате лекарствата с неподходящи храни и напитки

Някои лекарства не е добре да се комбинират с определени храни: например по-добре е да не ядете грейпфрут, ако постоянно приемате статини. Откажете се и от чая с жълт кантарион, ако пиете хормонални контрацептиви.

6. Променяте сами дозата

Всички промени в дозировката на лекарствата трябва да се извършват само след консултация с лекар. Дори и да ви се струва, че лекарството ви действа твърде слабо или твърде силно, никога не вземайте сами решението за увеличаване или намаляване на дозата. Много лекарства имат кумулативен ефект и следователно, ако увеличите или намалите дозата им, това може да доведе до тежки странични ефекти.

7. Игнорирате страничните ефекти

Не трябва да толерирате страничните ефекти с надеждата те да отшумят сами. Споделете с вашия лекар страничните ефекти, които предизвиква приемът на определени медикаменти.

Важно: Статията е с информативен характер. Предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар!