Свят

Ще мръзнат ли румънските ученици в класните стаи?

  29.09.2022 13:31             
Ще мръзнат ли румънските ученици в класните стаи?

Кметовете на няколко града в Румъния вече поискаха от директорите на училищата да правят икономии и препоръчаха температурата в класните стаи да не надвишава 20-21 градуса.

Някои от нас помнят дървени ваканции, други имат по-пресни спомени от обучение в електронна среда. Учениците може и да се радват на „разхлабването на примката около врата им“, но родители и учители се тревожат как подобни ситуации се отразяват на знанията и уменията, които се очаква децата да придобият в училище. Пандемията от КОВИД-19 започна да дава признаци на отслабване и породи надежди, че обучението в онлайн среда е вече зад гърба ни, но се появи енергийна криза в Европа. На този фон мнозина в Румъния се тревожат как ще протече учебната година тази зима, информира БТА.

„Единствената цел е училищата да останат отворени в цяла Румъния“, заяви в началото на седмицата министърът на образованието Сорин Къмпяну и обяви, че до следващата седмица главните училищни инспектори трябва да направят оценка на разходите за комунални услуги за всички 17 382 учебни заведения в страната.

По думите на министъра училищата няма да затворят врати, нито ще преминат към обучение в електронна среда заради сметките за отопление и електричество. Той увери, че ще бъдат осигурени условия за работа на училищата през студения сезон и че правителството ще гарантира изплащането на ценовите разлики при евентуални колебания в цената на енергията.

Кметовете на няколко града обаче вече поискаха от директорите на училищата да правят икономии и препоръчаха температурата в класните стаи да не надвишава 20-21 градуса. Университети търсят начини да намалят разходите си, като много от тях се ориентират към онлайн обучение, съобщават местните медии.

Кметът на северозападния град Орадя Флорин Бирта заяви пред обществената телевизия ТеВеРе (TVR), че са били водени разговори със специалисти от компетентните институции, които са заявили, че оптималната температура за обучение в класните стаи е 21-22 градуса в училищата и 23-24 градуса в детските ясли и градини.

Университетите, където академичната година започва на 3 октомври, също излязоха със съобщения как ще учат студентите през следващите месеци.

В университета „Бабеш-Боляй“ в западния град Клуж-Напока решението ще бъде взето от всеки отделен факултет, без да се надвишава прагът от 45 процента за онлайн курсове. Представители на университета твърдят, че решението не е свързано със сметките за отопление.

В пет от 15-те факултета на университета „Йон Куза“ в североизточния град Яш ще се предлагат само присъствени курсове. Останалите ще използват хибридната система.

„Независимо колко ще се увеличат разходите, румънският народ трябва да се грижи за образованието на децата си“, заяви ректорът на Академията за икономически науки в Букурещ Николае Истудор и обяви лекции само в присъствена форма. „Резултатите от това, което правим днес, когато организираме дейностите в бакалавърските и магистърските програми с физическо присъствие, ще се видят през следващите години“, допълни той.

В публикация във Фейсбук министърът на образованието Сорин Къмпяну увери, че ще бъдат осигурени условия за работа на училищата през студения сезон.

“Днес свиках в Букурещ всички главни училищни инспектори от всички румънски окръзи, за да им съобщя ясни инструкции относно условията, осигурени във всички училища в страната през студения сезон. Правителството гарантира изплащането на ценовите разлики за всички възможни колебания в цената на енергията", увери Къмпяну.

„Нормалните условия за учебния процес не означават температури от 18-19 градуса по Целзий. 18 градуса е глупаво. Учениците, особено децата, не могат да учат в стая, в която температурата е 18 градуса“, коментира още министърът пред обществената телевизия в отговор на въпрос за поисканите на места икономии.

По думите му няма оправдание за никакви "изолирани инициативи", предприети на местно равнище, за намаляване на температурата в училищата.

От някои общини обаче идват тревожни новини, информира частната телевизия Диджи 24. В Комана и Клежани например - общини в окръг Гюргево с по над 800 ученици, с гимназиални и професионални паралелки, кметствата заявиха, че могат да изплатят стипендиите на учениците, само ако изключат отоплението в класните стаи и спрат да осигуряват транспорт за децата. Местните училища обмислят и вариант за обучение онлайн, но пък нямат пари за интернет абонаменти.

Съгласно закона в Румъния всеки ученик, който се нуждае от социална или медицинска подкрепа, получава месечна стипендия от 200 леи (близо 80 лв.). Министърът на образованието обяви публично, че бюджетът, отпуснат за ученически стипендии, е 1,332 млрд. леи, което е пет пъти повече отколкото преди две години.

Публичният администратор в Комана и директорка на училище в Клежани заявиха пред Диджи 24, че при ревизията на бюджета са им били орязани средствата за стипендии и че от местните кметства ги съветват да спрат отоплението, за да изплатят помощите на децата.

Изявленията на министъра на образованието за учебния процес през зимните месеци предизвикаха и стотици реакции и коментари във Фейсбук.

„През последните години пак се мръзнеше в училищата, които не са рехабилитирани. Даже по-зле отколкото при комунизма... Каква надежда имаме за тази година?“, коментира млада жена, завършила Факултета по чуждестранни езици и литература.

Преподавателка изказа в коментар благодарност за осъзнаването, че обучението в електронна среда не е от полза нито за учениците, нито за учителите.

„За какви условия говорите? Ще държите ли учениците в класните стаи при 19 градуса през зимата? Подигравате се с младото поколение. Не давате онлайн, а ще ги държите на студено“, коментира жителка на Букурещ.

А преподавателят в техническия колеж „Йон Братиану“ в Букурещ Дорин Аврам заключи: „От двореца Виктория (Министерски съвет – бел. ав.) зимата изглежда различно. Ще видим през януари дали училищата ще затворят или не!“.

Засега поне картината от двореца Виктория изглежда оптимистично.

Министърът на енергетиката Виржил Попеску увери в началото на месеца, че Румъния разполага с необходимите количества газ и достатъчно производство на електроенергия, така че населението да може да прекара зимата спокойно. Министърът напомни, че Румъния е сред най-малко зависимите от руския газ страни членки на ЕС.

Попеску очаква складираните количества газ през ноември да надвишат 80 процента от капацитета на газохранилищата.

"Това правим ежедневно в министерството - да гарантираме, че складираните количества природен газ и производството на електроенергия ще бъдат в такива параметри, че да можем да изкараме безпроблемно тази зима. Това е зима, която носи много големи предизвикателства, зима, над която се рее несигурността от спирането на газа от Русия и затова трябва да бъдем много внимателни", заяви министърът в интервю за Радио Румъния.

Премиерът Николае Чука също увери в края на август, че благодарение на мерките, предприети от министерството на енергетиката, ще бъдат осигурени необходимите количества за населението и икономиката за следващата зима.

„(…) можем да изпратим много ясно послание, че за гражданите на страната ни, за румънската икономика, имаме достатъчни количества природен газ, за да можем да изкараме зимата на 2022 – 2023 г.“, каза Чука на правителствено заседание на 24 август.