Лайфстайл

Никога не взимайте тези 5 храни от шведската маса

  29.09.2022 07:30             
Никога не взимайте тези 5 храни от шведската маса

Ресторантите на шведска маса се считат за едно от основните предимства на ол инклузив хотелите. На гостите се предоставя възможност да опитат разнообразни ястия във всякакви количества.

За съжаление количеството не винаги е равно на качеството. Ястията на шведска маса често са място за размножаване на бактерии и микроорганизми.

Представяме ви кои ястия да не взимате от шведска маса.

Салата "Цезар"

Толкова обичан от мнозина, дресингът за салатата съдържа яйца. Ако готвите "Цезар" у дома, тяхното качество е лесно да се проследи, което обаче не може да се каже за хотелските ресторанти. Използването на развалени яйца заплашва развитието на салмонелоза. Затова е по-добре да изберете по-безопасна алтернатива, като гръцка салата.

Пържени ястия

За да спестят пари, хотелиерите често пренебрегват честата смяна на олиото, което води до натрупване на вредни за здравето мастни киселини и канцерогени. Освен това ястията, пържени в олио, са богати на холестерол, който се отлага по стените на кръвоносните съдове, засягайки коронарните артерии.

Спагети "карбонара"

Основната тайна на популярната паста е кремообразният сос.

Именно той представлява най-голямата опасност. "Карбонара" трябва да се яде веднага след приготвянето или евентуално да се съхранява в хладилник, тъй като ястието бързо се разваля при стайна температура и може да доведе до чревно разстройство.

Суши

Суши, ролца и сашими са известни със своите сурови рибни съставки. Ето защо ястието е в специалната рискова зона. Храните често се съхраняват на бюфета по-дълго от предписания период и при грешна температура, което ги прави идеална среда за развитие на патогенни бактерии и микроорганизми.