Свят

Новите символи: Представиха шифъра на крал Чарлз III

  27.09.2022 14:18             
Новите символи: Представиха шифъра на крал Чарлз III

Нов кралски шифър, използван върху военни униформи и пощенски кутии, е въведен в Обединеното кралство след смъртта на Елизабет II и възкачването на власт на Чарлз III. Това съобщи в понеделник вечерта BBC, позовавайки се на Бъкингамския дворец.
Избрано е лично от краля от набор от дизайни, произведени от колежа по оръжие.
Монограмът съчетава първоначалните му "C" и "R" за Рекс, латинското за крал плюс III за третия крал Чарлз.
Шифърът, визуална идентичност за новото царуване, заменя E II R на кралица Елизабет II.
Предстоят и други промени, за да отбележат новото управление на крал Чарлз:
Банката на Англия казва, че новите банкноти с портрет на крал Чарлз III се очаква да влязат в обращение до средата на 2024 г., като изображението ще бъде разкрито преди края на тази година.
Ще бъдат произведени нови монети, казва Кралският монетен двор, и ще се появят „в съответствие с търсенето от банки и пощенски служби“. Няма определена дата кога ще бъдат използвани, но ще бъде показано изображение на новите монети с лика на Крал Чарлз, преди да влязат в обращение. Интересна подробност е, че съществува традиция, казва Кралският музей на монетния двор, профилът на нов монарх върху монетите да е обърнат в посока, обратна на техния предшественик.
Съществуващите банкноти и монети ще продължат да бъдат валидни, като банкнотите и монетите на Чарлз и Елизабет ще се използват една до друга. Кралският монетен двор казва, че има приблизително 27 милиарда монети от управлението на кралица Елизабет II в обращение.
Кралската поща казва, че новите марки с изображение на крал Чарлз ще "влязат в обращение, след като настоящите запаси от марки бъдат изчерпани". Но набор от четири мемориални марки ще бъдат пуснати през ноември , показващи портрети на кралица Елизабет II, направени на различни етапи от нейното управление.
Бъкингамски дворецС приключването на кралския траур новият шифър на крал Чарлз ще бъде използван за първи път.
Този личен монограм на новия монарх ще бъде приложен за първи път в пощата на Бъкингамския дворец във вторник, когато ще се използва за писма от кралските домове. Това е изображение, което ще започне да се използва по-широко, от униформи до официални канцеларски материали до обществени сгради.
Има отделна версия на шифъра за Шотландия, която включва шотландската корона.