Събития

Община Мездра отбеляза подобаващо Деня на независимостта - 22 септември СНИМКИ

  23.09.2022 12:52             
Община Мездра отбеляза подобаващо Деня на независимостта - 22 септември СНИМКИ

С тържество на градския площад Община Мездра отбеляза 114-ата годишнина от обявяването на независимостта на България - 22 септември. Тържеството уважиха представители на Общинската администрация и съвет, жители и гости на града от различни поколения.

Честването на празника започна с издигане на знамената на Република България, на Община Мездра и на Европейския съюз. Особена тържественост на ритуала придадоха младите гвардейци Мария Цекова, Денислав Димитров и Радостин Николовски, които отдадоха „За почест!“ под звуците на националния химн „Мила Родино“.

„Денят на независимостта е важна дата в историята на България, каза в словото си кметът на Мездра Иван Аспарухов. Това историческо събитие е естествен завършек на многовековната борба на българския народ за свобода и национален суверенитет. За разлика от хилядите жертви, които даваме в освободителното движение и във войните за обединение, Независимостта на България е постигната без нито една жертва, благодарение на усилията на дипломацията. Защото в борбата за свобода можем да спечелим битка, можем да спечелим война, но в крайна сметка всичко се решава на масата на дипломацията.

И затова Денят на независимостта е изключително важен за нас, българите. Важен е, защото той е нагледен пример, че силата на дипломацията е много по-голяма от силата на оръжието. Защото чрез постигането на национална независимост саможертвата на хилядите знайни и незнайни герои в борбата за свобода придобива истински смисъл.

Уважаеми съграждани, скъпи деца,

Независимостта е преди всичко състояние на духа, състояние на сплотяването на една нация. Да живее свободна и независима България, когато и да я постигнем напълно! Честит празник!“

Празнична музикално-литературна програма по случай Деня на независимостта изнесоха Вокална група „Детски свят“ и мажоретният състав към Център за подкрепа за личностно развитие и Клуб „Умението да говорим пред публика“ при Средно училище „Иван Вазов“.

По повод Европейския ден без автомобили - 22 септември, в Мездра се проведоха традиционният велопоход до село Долна Кремена и обратно и състезание за майсторско управление на велосипед за ученици от І до VІІI клас. Двете спортни прояви са част от активностите в рамките на Националната инициатива „Нестле за Живей Активно! 2022“, която има за цел да популяризира активния начин на живот и балансираното хранене и към която Община Мездра се присъедини за втори път.