Събития

С концерт приключи тридневен младежки фестивал във Видин

  11.09.2022 11:00             
С концерт приключи тридневен младежки фестивал във Видин

Концерт с участието на изпълнители от различни стилове постави финала на събитията, чийто домакин от 8 до 10 септември бе крайдунавският град. Те се проведоха в рамките на проекта „Спорт срещу агресия“, изпълняван от Фондация „Борис Христов“, със съдействието на Община Видин.

Преди началото на концерта приветствие поднесе Емилия Николова, началник отдел „Хуманитарни дейности“ в Общината. Тя поздрави от името на видинския кмет д-р Цветан Ценков организаторите и участниците в тридневния младежкия фестивал. „Община Видин с готовност съдейства посланията на този фестивал да стигнат до повече хора, защото всички институции и граждани трябва да обединят усилия, за да реагират категорично на наблюдаваните негативни тенденции, свързани с рисково поведение сред младите хора. Заниманията с различни спортни дейности са една чудесна алтернатива и затова ние напълно подкрепяме идеята за привличане на младежите като посланици на Спорт срещу агресия“, заяви Емилия Николова, след което пожела успех на концерта и добро настроение на зрителите.

На откритата сцена на Художествената галерия в Крайдунавския парк се състоя уникално шоу, в което диаметрално противоположни музикални жанрове си подадоха ръка. Публиката имаше възможност да чуе на живо един от най-популярните изпълнители на българската поп сцена – Миро. Албена Вескова и танцьори от Ансамбъл „Българе“ пресътвориха магията на българския фолклор. Оперните певци Стоян Бончев и Борис Луков представиха красотата на класическата музика. Музикантите и танцьорите от La Cubania Original пренесоха във Видин горещите ритми на екзотична Куба. Участие в концерта взеха и чаровните изпълнителки Анастасия и Теодора, за които това беше и дебют пред публика. Водещ на концерта бе актрисата Гергана Стоянова.

По-рано през деня пред откритата сцена на Художествената галерия се проведе спортен празник. Много младежи и девойки премериха сили в организираните турнири по лицеви опори, „кофички“, клекове, набирания, канадска борба. Всички призьори бяха наградени преди началото на концерта.

В рамките на проекта бе организиран и семинар, който се проведе на 8 и 9 септември в залата на Общинския съвет. Темите, включени в програмата на обучението, бяха свързани с начините за превенция на насилието и агресията. С помощта на квалифицирани лектори младите хора придобиха важни умения за самооценка и се запознаха с техники за справяне с проблема.

Проектът „Спорт срещу агресията“ цели да обвърже намаляването на агресията с даването на адекватен отговор на потребностите на младите хора, основните от които са намиране на подкрепа и създаване на чувство за значимост в общността и групата. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта за 2022 г., Министерство на младежта и спорта.

В знак на признателност за сътрудничеството, от Фондация „Борис Христов“ подариха на Община Видин многофункционален фитнес уред.