България

Нагла схема: Пазаруват на аванта и прибират солидна сума

  05.09.2022 18:40             
Нагла схема: Пазаруват на аванта и прибират солидна сума

Собственици на магазини и нон-стоп обекти в Пловдив пропищяха от тарикатски номер за щипване на оборота. Схемата, в която продавачът неволно има главна роля, се използва често, но въпреки това все някой се хваща на въдицата, пише "Марица".

Как всъщност процедират тарикатите? Първо набелязват конкретен оборотен обект. Обикновено прилагат номера в края на работния ден, а ако става въпрос за нон-стоп - късно вечер. 

Въпросният клиент влиза и си купува най-често цигари. Приготвил е едри пари - банкнота от 50 или 100 лв. Но в крайна сметка не ги дава. Просто показва какви пари ще даде, за да заплати цигарите и започва да търси стотинки, уж за да е по-лесно на касиерката да върне. Всъщност обаче така я баламосва, че незабелязано си скрива парите, които следва да даде и взима рестото, което касиерката дава.

Така или иначе в ума на продавача се е запечатала сумата от банкнотата, но не и момента дали е взел парите. През цялото време тарикатите допълнително разсейват жертвата си със сладки приказки и така изобщо не им прави впечатление, че всъщност плащане няма.

Обикновено се усещат, че са изиграни секунди или минути по-късно, но вече няма и следа от измамника.

Една от последните кражби е в нон-стоп в Кючука, където продавачка връща ресто от 100 лв., но не взима банкнотата. Така се е набутала с кутия цигари и 95 лв., които ще трябва да покрие от собствената си заплата.

Разбирачи коментират, че затова първо се взима банкнотата и докато се държи в ръка, се приготвя рестото на клиента./ Блиц