Свят

Шестима души са починали от пневмония в Тукуман

  05.09.2022 13:25             
Шестима души са починали от пневмония в Тукуман

Бактерия, предизвикваща легионелозата (известна още като легионерска болест), причини смъртта на още двама души в северозападната аржентинска провинция Тукуман вчера. С това общият брой на починалите миналата седмица достигна шест, предаде Франс прес, като се позова на здравните власти.
От 18 август са регистрирани общо 11 случая на заболяването в частна клиника в провинциалната столица Сан Мигел де Тукуман.
Регионалното министерство на здравеопазването съобщи, че вчера са починали двама мъже със съпътстващи заболявания - съответно на 81 и на 64 години.
Повечето болни са част от персонала, а една жена на 70 години е била подложена на хирургическа операция в болницата.
Произходът на тези двустранни пневмонии предизвика озадачение, тъй като първоначалните тестове изключиха като причини КОВИД-19, грип и инфекция с хантавируси, преносими от гризачи.
Проби за анализ бяха изпратени в института "Малбран" в Буенос Айрес. В събота аржентинската министърка на здравеопазването Карла Висоти каза, че причинителят е бактерия от рода легионела, вероятно Legionella pneumophilia, и че изследванията продължават.
Легионелозата е сериозно възпаление на белите дробове от бактериален произход; заразяването става чрез вдишване на бактерията с въздуха от климатици или поглъщане заедно със заразена вода, посочи Висоти.