Свят

CNN: Борис Джонсън може да опита да си върне премиерския пост

  05.09.2022 09:40             
CNN: Борис Джонсън може да опита да си върне премиерския пост

Британският премиер в оставка Борис Джонсън, който беше принуден да подаде оставка заради поредица от скандали, може да се опита да си върне властта, пише CNN. Според наблюдатели на телевизионния канал политическите амбиции на ръководителя на британския кабинет са очевидни.
Приятелите и колегите на Джонсън са убедени, че той няма да пропусне шанса да се върне на Даунинг стрийт 10 - официалната резиденция на британския премиер. Източници на CNN твърдят, че политикът бил бесен, че е бил лишен от власт под натиска на медиите, а не по решение на избирателите, и не е готов да напусне политиката.
От гледна точка на наблюдателите на канала Джонсън има шанс да си върне поста, ако наследникът му се сблъска със сериозни проблеми. Друг вариант за премиера в оставка, според CNN, е място в парламента, където той може да "се превърне в трън" за новия шеф на кабинета. Освен това анализаторите на телевизионния канал не изключиха, че Джонсън може да получи някаква позиция в следващото правителство, като по този начин частично запази влиянието си.
По-рано беше съобщено, че членовете на Консервативната партия приключиха гласуването за избора на наследник на Джонсън. Очаква се името на новия премиер на Великобритания да стане известно на 5 септември.