Свят

СЗО наблюдава огнище на пневмония с неизвестен причинител в Аржентина

  05.09.2022 08:20             
СЗО наблюдава огнище на пневмония с неизвестен причинител в Аржентина

Световната здравна организация наблюдава огнище от 10 случая на пневмония с неизвестен причинител в Аржентина. До момента са починали трима души.
Случаите са свързани с една частна клиника в град Сан Мигел де Тукуман, разположен в северозападната част на страната, съобщи Панамериканската здравна организация (PAHO) - регионален офис на СЗО.
По първоначални данни заразени са петима здравни работници и пациент, който е бил лекуван в интензивното отделение на клиниката, като симптомите са се появили между 8 и 22 август. В четвъртък местните здравни власти съобщиха за още три случая, с което общият брой стана 9, включително три смъртни случая. И тримата починали са имали и други здравословни проблеми.
Симптомите включват треска, мускулни и коремни болки и задух. Няколко пациенти са развили и тежки пневмонии на белите дробове.
Всички тестове за известни респираторни вируси и други вирусни, бактериални и гъбични агенти са отрицателни, каза PAHO. Биологичните проби са изпратени до Националната администрация на лабораториите и здравните институти на Аржентина за допълнително изследване, което ще включва анализ за наличие на токсини.
Д-р Майкъл Остерхолм, експерт по инфекциозни болести в Университета на Минесота, смята, че заради щетите по белите дробове се предполага, че пациентите са вдишали неизвестна към момента субстанция./ БГНЕС