Свят

Швейцарски ледник на 7 хил. години се топи заради горещото лято

  05.09.2022 07:10             
Швейцарски ледник на 7 хил. години се топи заради горещото лято

Някои от по-малките швейцарски ледници са загубили значителни количества лед това лято на фона на рекордните горещини, като учените са принудени да прекратят някои от програмите си за измерване, тъй като не е останал лед, информира ДПА. 

"Това, което наблюдаваме, е по-силно от всичко, което сме смятали за възможно досега", твърди Матиас Хус, който ръководи мрежата „Гламос“ за измерване на ледници в Швейцарският федерален технологичен институт в Цюрих.
Някои от слоевете на ледника Корвач в Югоизточна Швейцария, които са се образували преди около 7000 години, са се разтопили, казва той пред ДПА.  Датировката на леда се основава на по-ранни измервания, направени от университета в Хайделберг, Германия.

Програмата за измерване в Корвач ще бъде прекратена, тъй като на местата за измерване не е останал лед, каза Хус. "Така че единственото, което ни остава да направим, е да съберем целия материал и да разчистим".

Учените от програмата "Гламос" измерват ледниците от десетилетия, като оценяват нивата на снежния обем през зимата и топенето на снега през лятото. 

Екипът реши да прекрати постепенно програмите си за измерване на три по-малки ледника през 2019 г. - в Пизолглетчер, Вадрет дал Корвач и Шварцбахфирн. 
За кратко време обаче те се надяваха да продължат измерванията малко по-дълго, тъй като темповете на загуба се забавиха през миналата година. "Но загубите това лято бяха твърде лоши", каза Хус, като имаше предвид безпрецедентно горещото време, което означава, че по технически причини вече не е възможно да се измерва по-нататъшната загуба на лед.