Свят

САЩ с безпрецедентна печалба от европейската енергийна криза

  04.09.2022 12:28             
САЩ с безпрецедентна печалба от европейската енергийна криза

Съединените американски щати са главният бенефициент на енергийната криза в Европа. Това заяви директорът на Китайския център за изследване на енергийната икономика към университета Ксиамен Лин Боцян, пише китайският вестник Global Times.
Факт е, че ситуацията създаде нови възможности за американските енергийни компании на пазара на втечнен природен газ (LNG). Заради намаляването на доставките на руски газ Европейският съюз трябваше да увеличи вноса на американски втечнен газ. Северноамериканските доставчици се възползваха от тази безпрецедентна печалба. По данни на аналитичната компания Refinitiv за цялата 2021 г. САЩ са доставили на ЕС 34 милиарда кубически метра. м газ, а през първите шест месеца на 2022 г. доставките възлизат на 39 млрд. куб. м.„В миналото това би било немислимо, тъй като е ясно, че поради транспортните разходи цените на американския LNG са много по-високи, отколкото на руския тръбопроводен газ. Но сега украинската криза превърна това в реалност, тъй като ЕС е решен да намали енергийната си зависимост от руския газ“, каза Боцян.
В края на август прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че Съединените щати ще продължат да търсят начини за увеличаване на износа на LNG за Европа.