Свят

В очакване на тайфуна Хинамнор: В Китай спряха фериботите, отмениха учебните занятия

  04.09.2022 10:29             
В очакване на тайфуна Хинамнор: В Китай спряха фериботите, отмениха учебните занятия

В градовете в Източен Китай са спрени фериботите и отменени учебните занятия заради задаващия се тайфун Хинамнор, който се очаква да засегне също Тайван, Япония и Корейския полуостров, предаде АП.
В Шанхай от неделя са прекратени фериботните услуги и в мегаполиса са разположени над 50 хиляди полицаи в готовност да оказват помощи да направляват пътния трафик в заплашените райони. Властите в източния бизнес хъб Вънчжоу са разпоредили учебните заведения за останат затворени в понеделник.
Евакуация на хора и отменяне на самолетни полети е започнала на южния японски остров Окинава и на остров Тайван. Прогнозите сочат, че тайфунът ще предизвика интензивни валежи и евентуални наводнения на Корейския полуостров.
По данни на хонконгски синоптици стихията бушува с ветрове до 175 км/ч. Към 10 ч. местно време днес китайският национален метеорологичен институт обяви код "жълто" за обилни валежи в Джъдзян, Шанхай и смятания от Пекин за китайска провинция Тайван.
Тайфунът Хинамнор е най-могъщата буря в света за тази година. Прогнозите са центърът му да се измества на север към Източнокитайско море, посочи АП.