Свят

11 случая на холера в нигерийския щат Адамава

  03.09.2022 13:25             
11 случая на холера в нигерийския щат Адамава

Министерството на здравеопазването на щата Адамава в Нигерия потвърди 11 случая на заболяване от холера в района на Гуюк и Шеленг, предаде за БТА нигерийската агенция НАН, цитирайки изявление, подписано от д-р Селин Лаори, директор на общественото здравеопазване в министерството в Йола.

Той каза, че във вторник предполагаемите случаи са били 96 и впоследствие 11 са потвърдени с 2,1 процента коефициент на смъртност.

По думите му на 19 август в министерството са постъпили сигнали за съмнения за случаи на остра водниста диария от засегнатите райони.

„Бяха взети и тествани проби, като се използваха бърз диагностичен тест (RDT) и полимеразна верижна реакция (PCR), при които седем проби бяха потвърдени като случаи на холера“, каза д-р Лаори.

„Оттогава активирахме нашия Център за спешни случаи на обществено здраве, екипът за бързо реагиране беше поставен в готовност, а служителите за уведомяване при наблюдение на заболяванията бяха насочени да започнат правилно разследване и да проведат разширено наблюдение във всичките 21 района.“

По думите му, за да се подпомогне управлението на случаите в целия щат, са закупени медицинските консумативи и те са доставени и депозирани в съществуващия център за лечение на холера.

„Призоваваме всички наши партньори и заинтересовани страни да предоставят необходимата техническа подкрепа, за да допълнят усилията на правителството за ограничаване на епидемията“, каза той.