Свят

8 полицаи са убити при нападение в Колумбия

  03.09.2022 11:53             
8 полицаи са убити при нападение в Колумбия

При нападение с експлозиви в югозападната част на Колумбия са убити осем полицаи, съобщи президентът Густаво Петро.
"Категорично отхвърлям нападението с експлозиви, при което загинаха осем полицаи", заяви Петро в Twitter и добави "солидарност със семействата им".
"Това беше нападение срещу полицейски патрул ... изглежда, че е било с експлозиви, а те са били убити с огнестрелни оръжия", заяви пред АФП говорител на регионалната полиция.
Това е най-сериозното нападение срещу силите за обществена сигурност, откакто в началото на миналия месец бившият партизанин Петро пое властта като първия ляв президент на Колумбия, съобщи АФП.
Петро възобнови диалога с Армията за национално освобождение (АНО), която е призната за последната организирана партизанска групировка, действаща в Колумбия.
Неговият предшественик, консервативният Иван Дуке, прекъсна мирните преговори след нападението с кола бомба през 2019 г. срещу полицейската академия в Богота, при което загинаха 22 души.
Петро предложи и "многостранно" прекратяване на огъня с дисидентите от Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК), които сложиха оръжие и подписаха мирно споразумение през 2016 г.
Президентът се стреми към политика на "пълен мир" в опит да сложи край на продължаващия вече шест десетилетия конфликт, в който участват и наркотрафиканти.
Някои дисидентски фракции и наркотрафиканти, свързани с влиятелния клан Галф, проявиха интерес да се присъединят към прекратяването на огъня.
"Тези действия показват явен саботаж на пълния мир", казва Петро.