Събития

Шосетата в Северозапада са най-опасни, карането по тях е като „руска рулетка“

  19.08.2022 09:00             
Шосетата в Северозапада са най-опасни, карането по тях е като „руска рулетка“

Два са най-критичните участъци от пътната мрежа в област Монтана. На тях стават най-много  инциденти с жертви и ранени, показват анализите на полицията. През последните 7-8 години загиналите на двата републикански пътя, които водят от Монтана към Видин и Дунав мост 2, са стотици.

Е-79 край селата Смоляновци и Винище е път-убиец. Там са се случили едни от най-жестоките катастрофи, отнели десетки животи и превърнали други в  инвалиди.

Най-често инцидентите стават край Смоляновци и кметът на селото Пламен Лилчов е убеден, че това няма да спре, докато не стане готов скоростният път Видин – Ботевград.

„Нямам думи! По тоя път е страшно! ТИР-овете, най-вече турските, летят като торпили, не падат под 90-100 км в час, а има остри завои особено между селата Смоляновци и Винище. Тук вече станаха много катастрофи, има много жертви. Край пътя се белеят паметници като в гробище. Но на никой не му пука! Продължават да летят! Мост има, път на практика няма, а хоризонталната маркировка се изтрива за дни и никой не знае къде кара.”, казва кметът на Смоляновци.

Местните пък смятат, че ако в района денонощно трябва да дежурят патрулки и полицаите да наказват жестоко нарушителите, за  да стане малко по-спокойно.  

Един от най-тежките инциденти, станали на това място е от 3 май 2017 година. Тогава турски ТИР, летящ с висока скорост,  помете и хвърли в дере автобус с около 20 пътници. Автобусът пътуваше от столицата към Белоградчик в навечерието на Великден. Момиче на 21 години загина в тежката катастрофа, а осем други бяха ранени. Трима – тежко. Сред пострадалите беше и бременна в осмия месец жена.

Жестокият сблъсък стана към 19.30 часа. Автобусът на фирмата „Монтана АТ” с водач Красимир И. пътувал към Белоградчик, когато в местността „Коритарска бара” на около 30 км от Монтана  бил ударен при разминаване от тежкотоварния камион. Турската машина блъснала с ремаркето си рейса и го изхвърлила от пътя. Автобусът, помел мантинелите на мост, и от 2 метра височина паднал в дере и се преобърнал.

21-годишната Иванина Бисерова излетяла през счупен прозорец и загинала на място. Момичето беше студентка във филиала на Великотърновския университет във Враца и се прибирала при близките си в Белоградчик.

12 мъже и жени бяха транспортирани и прегледани в областната болница „Д-р Стамен Илиев” в Монтана. 35-годишната Таня К. от село Ружинци, бременна в осмия месец, роди в Монтана. Лекарите в местната болница извадили бебето със секцио.

Шофьорът на турския ТИР – 36-годишният Серкан Чакър беше задържан, по-късно освободен и все още не е наказан за тежкия инцидент и за смъртта на студентката от Белоградчик. Експертиза доказа, че ТИР-ът се е движел със 100 км в час при ограничение от 60 км.

През октомври 2015-а по обяд на същото място загинаха двама, а други двама бяха ранени. Челно се ударили ван със софийска регистрация, пътуващ от Видин към Монтана, и лек автомобил с монтанска регистрация, който се движел в обратна посока. При неправилно изпреварване на ТИР миниванът е навлязъл в насрещното платно и се е ударил в леката кола. На място са загинали възрастно семейство от Монтана, пътувало в лекия автомобил.

През февруари следващата година млад мъж и жена загинаха на Е-79 край село Винище. Фолксваген с двама мъже и две жени в него пътувал от село Смоляновци към Монтана и предприел изпреварване на ТИР на прав участък. В този момент в насрещното платно се задал друг товарен камион. За да избегне челния удар, шофьорът на леката кола завил, но закачил задната част на ТИР-а. При удара са загинали 29-годишният шофьор на „Фолксваген“-а Виктор В. и пътувалата до него 34-годишна Елеонора И. – майка на три деца.

В момента част от критичните участъци на трасето са укрепени, поставени са мантинели и ТИР-овете не падат в дерето, но продължават да летят по шосето с безумна скорост и да застрашават живота и здравето на всички, които пътуват по Е 79. Все повече хората вече избират да ползват стария път към Белоградчик, който преминава през балканските села на община Чипровци. Шосето е с много завои, но е ремонтирано и спокойно.

Вторият критичен участък от пътната мрежа в област Монтана, взел десетки  жертви, е северният път към Видин, който преминава през много населени места. Шосето е второкласно и по него преминаването на товарни автомобили над 12 тона е забранено. Това обаче не се спазва и през селата Студено буче, Доктор Йосифово, Смирненски ежедневно хвърчат ТИР-ове. Понякога тежките камиони влизат в домовете на хората, рушат огради и цели къщи, но като по чудо до момента при тези инциденти няма жертви. В момента по пътя са монтирани знаци, които забраняват преминаването на ТИР-ове. Хората от селата обаче твърдят, че това не спира камионите и настояват за полицейски патрули.

Най-много катастрофи стават край ломското село Добри дол и монтанското Доктор Йосифово.

Местните  все още помнят трагедията, случила се през февруари 2014 година край Добри дол. Тогава петима души загубиха живота си.

30-годишен шофьор с  микробус "Фолксваген Транспортер" с кърджалийска регистрация, се движил към Видин. Пътят бил мокър, а пълният с хора малък автобус, летял по шосето с несъобразена скорост. На десен завой шофьорът изгубил контрол над волана, навлязъл в насрещното и се блъснал  във влекач "МАН”. При катастрофата на място загинаха петима от пътниците в микробуса, чиято крайна цел била Германия.

През юли същата година студент от Видин и приятелят му намериха смъртта си на този участък от пътя, а през септември кола на електроразпределително дружество се блъсна в „Рено”. На място издъхна водачът на френското возило, а ден по-късно и един от пътниците.

Само преди месец 42-годишна жена загина при инцидент  между микробус и лек автомобил в района на село Доктор Йосифово. Катастрофата е станала около 2.30 часа Сблъсъкът беше между микробус „Мерцедес Спринтер" с германски регистрационен номер и лек автомобил „Фолксваген Поло" с монтанска регистрация. И двата автомобила са се движели в посока към град Монтана.

48-годишният водач на микробуса превозвал семейството си  – две момчета на 13  и 2 години, жена си на 42 години, всичките от област  Пазарджик и жена на 72 години от Кюстендил. Тя била бавачка на двете деца. Семейството се прибирало за ваканция в България от Германия. Загиналата жена е  седяла на предната седалка в микробуса до съпруга си.

Често инциденти стават и по пътя Монтана – Берковица, който е много натоварен. За щастие обаче тези катастрофи са основно с материални щети.