Интервю Спорт

Георги Велинов: Михайлов и Ко се гласят да управляват българския футбол, докато са живи

  08.10.2021 12:30             
Георги Велинов: Михайлов и Ко се гласят да управляват българския футбол, докато са живи

Дългогодишният председател на зоналния съвет на БФС във Велико Търново Георги Велинов коментира нагласите на футболните хора преди извънредния конгрес на БФС на 12 октомври. Той избра информационния портал на Северозапада - konkurent.bg, тъй като две трети от екипа на Бербатов е от Враца и Монтана – Мартин Петров и Стилиян Петров. Той е един от хората в предизборния щаб на Борислав Михайлов преди 16 г., когато сегашният президент печели изборите за футболната централа. Велинов е начело на ЗС на БФС във Велико Търново цели 18 г. Тръгва си на 1 август 2014 г. Твърди, че е доброволно и уморен от престоя си в системата.

Какво очаквате да се случи на конгреса?

В последните 16 г. конгресите като че ли преминаваха по един и същи сценарий. Неговите сценаристи, т.е. хората от БФС, трудно допускаха изненади. Този път обаче сценарият е по-различен и очаквам изненади. Има повече кандидати, сред тях и доста стойностни хора. Интегралната бюлетина гарантира по-голяма свобода на делегатите, които този път няма как да бъдат контролирани при гласуването. Има и други механизми, които дават възможност за контролиране на вота, но...

Намеквате, че през последните 16 г. гласуването е било контролирано ли?

Абсолютно. Разпределението на делегатите беше – на 4 урни, които отговарят на „В“ групите – Северозападна, Югозападна, Североизточна и Югозападна. Всеки от зоналните председатели е отговорен за гласуването в неговата урна, т.е. той трябва да знае кой за кого е пуснал гласа си.

През 2014 г., ме попитаха защо в моята зона има най-малко гласували за управляващите в БФС? Отговорих им да питат клубовете защо още тогава са гласували против Михайлов.

Такава е ролята на този контрол. Но това е напълно нормално за БФС, който е затворена система. Изпълкомът, респективно изпълнителният директор на съюза назначава председателите на зонални и областни футболни съвети. При провеждането на конгреси основната задача на щатните служители на БФС, каквито са 24-те областни и четиримата зонални шефове, е да осигурят необходимия брой гласове за запазване на статуквото. Затова системата е затворена и чужд човек трудно би престъпил прага на БФС. Това означава, че машината е задействана, което прави задачата на кандидатите за поста на Михайлов много трудна.

Вярно ли е, че аматьорските клубове избират президентите на БФС?

Да, точно това е самата истина. Това беше моя идея, тя беше лансирана от търновския журналист Александър Тошев – легендарен спортен журналист, който вече не е сред живите, на конгрес на футболната централа. Преди да стане факт това нещо професионалните клубове правеха конгрес след конгрес, защото само професионалните клубове имаха думата и лесно събираха 30%, за да свикат конгрес. За мен аматьорските клубове са истинския футбол в България, защото там всичко е честно. А да гласуват веднъж на 4 години, какъвто е мандатът на едно ръководство, си е и признание. При над 500 куба с право на глас сами се сещате, че професионалните са капка в морето.

Какъв е шансът Димитър Бербатов да спечели гласуването и да стане президент на БФС според Вас?

Основните играчи са трима: Борислав Михайлов, Димитър Бербатов и Христо Порточанов. За настоящия президент не искам да говоря, защото разочарованието ми от него е голямо. Още повече, че съм бил част от предизборния щаб, който му помогна да стане президент и да спечели срещу Иван Славков.

В екипа на Димитър Бербатов силният човек е адвокат Петър Величков. Обаяние на тази компания придава Стилиян Петров, не е за подценяване и ролята на Мартин Петров – един честен човек, дал както и Бербатов, и Стилиян толкова много на българския футбол.

Не мога да пропусна сред основните играчи и Христо Порточанов, който е бил член на Изпълкома при Вуцов и Славков, а след това и в първия мандат на Михайлов, отделно от това направи доста за Бургас. Смятам, че Портачанов е една обединителна фигура, защото той е опитал и от меда, и от жилото. Сравнете го с Михайлов, при чието управление има война между клубовете и пълна анархия в българския футбол.

Младоците около Бербатов също биха могли да са обединители, въпреки че обединението на Левски и ЦСКА в около него в името на националния отбор не ми се вижда възможно.

Тогава промяна трябва ли да има?

Тя е повече от задължителна. Аз съм бил част от екипа на Михайлов, бил съм в предизборния му щаб, а след това съм работил под негово ръководство. Но разочарованието от него е огромно. И затова говори самото ни първенство: Първа лига е от 14 отбора, които излъчват първенеца по една схема с плейофи, чиято ефективност не е ясна; Втора лига тази година е от 20 отбора, след като през миналата кампания няколко не успяха да завършат по... финансови причини; за третия ешелон какво да говорим? „В“ групите са основани преди 40 г. – сезон 1981-1982 г., с идеята участващите отбори да развиват детско-юношеския футбол. Колко от сегашните отбори в третия ешелон имат селекции за деца, юноши младежи? Николко. Това е трагедията на родния футбол, в който цари хаос.

А в елита същото ли е?

Нюхът на бизнесмен на Кирил Домусчиев го насочи към проекта в Разград. Но той реши, че парите следват парите и като направи силен отбор с класни играчи-чужденци, това ще му донесе приходи от Европа. Да, ама не. Лудогорец спечели 10 титли за 10 години, а липсата на конкуренция в родното първенство смъкна клуба надолу. Вместо да расте и да се развива, той се свлече при слабаците. Понеже Домусчиев е силен в бизнеса, но във футбола е лаик, въпрос на време е проектът му да затихне. Сигналите за края на този проект вече са налице. Честата смяна на треньори говори за едно... скоро в Разград може да хвърлят кърпата. Така очаквам да бъде опроверган авторът на формулата „Прост човек не може да е богат“.

Същото е и при следващите клубове. Вицешампионът Локомотив от Пловдив – там Христо Крушарски реализира ученическата си любов под зоркия поглед на Зума, като гали егото си. Но опитните хора знаят, че ученическата любов рядко стига до вричане във вярност до гроб. И там краят е близо. За ЦСКА да говоря ли? За Левски... По-важното е колко от водещите ни клубове дават футболисти за националния отбор?!

Броят се на пръстите на едната ръка, нали?

И резултатът от управлението на Борислав Михайлов е такъв: от 16 години България я няма на нито един голям футболен форум независимо дали става дума за европейско или световно първенство. Това са 4 европейски и 4 световни първенства. Ние ги гледаме по телевизията. И след този крах, президентът на БФС пита „какво му е на българския футбол?“. Михайлов излиза по медиите и твърди, че е готов да управлява в още един мандат.  Имам чувството, че той и хората около него – Лечков, Костадинов, Фурнаджиев, Касабов, са си спомнили формулировката за пожизнен президент на българския футбол. Ако това е целта – Михайлов да управлява 20 години без прекъсване, за да има собствен бюджет, личен автомобил, офис със секретарка и пари за разходи, значи е ясно какво гонят хората около него. Имам чувството, че Михайлов и Ко се гласят да управляват българския футбол докато са живи. Тези момчета демонстрират някакво управленско невежество. А дойдоха с идеята да ръководят футбола по-добре от Славков. Всяко тяхно решение показва, че се опитват да удължат управлението си, но с какви мотиви?!Мним Александър на съд, измамил гадже с близо 37 бона
Четирима руски туристи открити мъртви в сауна на хотел в Албания
Стана ясно колко е населението на община Лом
Дунав 2016 победи в Попица навръх събора в Селановци
6 знака, че той просто си играе със сърцето ви
Пламен Петков стана дядо, в Чипровци няма да се спи тази нощ