Събития

Дадоха краен срок за извеждане на 4-те тона отрови от „Химко“

  16.09.2020 10:00             
Дадоха краен срок за извеждане на 4-те тона отрови от „Химко“

До края на ноември ще трябва да изкарат 4-те тона трихлоретилен, които бяха открити от инспектори на регионалната инспекция за опазване на околната среда във Враца. За акцията в склад на „Химко“ медиите в България научиха от „Конкурент“:

https://www.konkurent.bg/news/16001556929779/golyam-udar-na-ekoinspektsiyata-vav-vratsa-razkriha-opasno-veshtestvo-v-himko

Собственикът на бившия торов завод – „Инвестбанк“ АД, е получил предписание със срок края на ноември да изведе опасния химикал извън помещенията.

15-те варела, тежащи по 290 кг и обща маса 4 350 кг, най-вероятно ще бъдат изкарани в чужбина, тъй като в България липсва съоръжение за обезвреждане на забранения за употреба материал в ЕС, потвърдиха от РИОСВ - Враца.

Припомняме, че трихлоретилена е под възбрана за използване от 2016 г. Той еи опасен и причинява рак на бъбреците и черния дроб, като срокът на въздействие върху човешкия организъм може да трае няколко десетки години, преди да се прояви.

Преди малко повече от година от Враца бяха изведени 110 тона серовъглерод, което предизвика негодуванието на обществото.