Събития

Голям удар на екоинспекцията във Враца – разкриха опасно вещество в „Химко“

  15.09.2020 10:40             
Голям удар на екоинспекцията във Враца – разкриха опасно вещество в „Химко“

Екоинспекцията във Враца е направила страховито разкритие, като е открила особено опасно вещество на територията на бившия торов завод „Химко“. Над 4 тона е отровата, разкрита преди часове, научи от свой източник „Конкурент“.

Според нашия информатор, инспектори на РИОСВ във Враца са открили 15 варела с токсичния материал трихлоретилен. Зловещата находка е с общо тегло по 290 кг във всеки варел или 4 350 кг общо.

Находката е от тази сутрин и е факт след проверка в един от складовете на „Химко“.

Директорът на екоинспекцията инж. Николай Йорданов потвърди информацията на "Конкурент".

Според нашия източник, от находката вече са се самосезирали от ДАНС, а резултатите от проверката са докладвани в екоминистерството.

От РИОСВ във Враца уточниха, че собственикът – „Инвестбанк“ АД, е бил уведомен и му е издадено предписание залежалите химикали, които се третират като „особено опасни“, да бъдат отстранени незабавно. От екоинспекцията се позовават на нормативен текст според чл. 35 от Закона за управление на отпадъците.

Към момента опасните химични вещества се съхраняват в склад с ограничен достъп. Опаковките им са в добро състояние и според експерти, целостта им не е нарушена, което не позволява изтичане или разпиляаване на отровите.

Назначена е денонощна охрана, осигурено е и видеонаблюдение, установи още проверка на „Конкурент“.

 

Какво е трихлоретилен

Това е канцерогенен за хората химикал, класифицирани като група 1 от МАИР. Причинява рак на бъбреците и черния дроб при хора с потенциална мутагенност, както и неходжкинов лимфом.

Трихлоретиленът е халогениран алкен, който съществува при стайна температура като бистра, безцветна или синьо оцветена течност с етерична миризма. Той е слабо разтворим във вода, разтваря се свободно в етанол, ацетон, диетилов етер и хлороформ и се смесва с масло. Той е относително стабилен, но бавно се окислява при излагане на слънчева светлина и въздух.

Използва се като междинен продукт при производството на флуоровъглеводороден хладилен агент, като обезмаслител за метални части, като разтворител за премахване на петна в химическото

чистене, като модификатор в поливинилхлоридната полимеризация, както и в някои потребителски

аерозолни продукти за обезмасляване.

Какви симптоми могат да се проявят?

При вдишване парите могат да раздразнят носа, очите и гърлото и да навредят на нервната система.

Симптомите могат да включват главоболие, гадене, замаяност, сънливост и объркване. Високите нива на експозиция могат също да причинят загуба на съзнание. При контакт на течността с кожата може да се появи болка, зачервяване и подуване на кожата.

Продължителното излагане може да причини рак на бъбреците и черния дроб.

Латентният период между експозицията и рака, свързан с трихлоретилен, варира от 18 до 34 години.