Бизнес Събития

Хотелиер посече видинския кмет, изпраща сигнал до Борисов, КЗК и министри

  20.05.2020 18:00             
Хотелиер посече видинския кмет, изпраща сигнал до Борисов, КЗК и министри

Уважаваният хотелиер от Видин Иларион Дочев се възползва от правото си на отговор и отвърна на обвиненията на кмета д-р Цветан Ценков.

Преди дни градоначалникът обвини Дочев, че дължи хиляди на Община Видин - https://www.konkurent.bg/news/15894575489001/d-r-tsenkov-golyam-hotel-dalzhi-na-obshtinata-vav-vidin-60-000-leva

В право на отговор, изпратено до "Конкурент", г-н Дочев не само отговаря на зададените въпроси, но и от своя страна задава други интересни питания.

Публикуваме отговора му без редакторска намеса:

На вниманието на:
 г-н Министър-председателя на Република България, 
г-н Министъра на туризма,
 Комисия за защита на потребителите, 
Комисия за защита на конкуренцията, 
Агенцията за държавна финансова инспекция,
г-н Кмета на град Видин


По повод Ваша публикация пиша това обяснение-сигнал, все още именувайки се Иларион Целов Дочев, живущ в гр.Видин. Местната електронна медия „Видин вест” поиска от мен интервю  и дадох такова по повод предложението на господин Кмета до Общински съвет – Видин (извънредна сесия, защо?) за предоставяне Център за подкрепа на личностното развитие – градско ученическо общежитие, гр.Видин на работници по газопровода на ЦЕНА 3 ЛВ./НОЩУВКА. Обадих се на момчето, което взе интервюто, за да направи второ такова, но той ми каза, че са го уволнили заради първото. Защо ли? В интервюто добросъвестно и експертно посочих, че цена от 3лв. не кореспондира с цена на услуга и е под себестойност и общината ще е на ОГРОМНА загуба.
 В публикация, която не очаквах, г-н Кмета сочи, че предложението му към Общински съвет било непълно и неточно, че не съм хотелиер, че хотел „Ровно” дължи на общината данъци и такси и длъжниците нямат право да вземат становище и гражданска позиция, а ще бъдат предадени на компетентните органи.
Г-н Кмете, до ден-днешен не си ни плащал данъците, а те са доста големи, и ние плащаме данъци колкото около 1000-тина твои гласоподаватели и сега ще си платим данъците заедно с лихвата.
Но не е важно дали съм хотелиер, краставичар, доматаджия – такъв съм, какъвто съм и като такъв ме мотивирахте да гласувам за Вас и сега, след като спечелихте изборите за кмет, се обръщам към Вас по повод казаното и с въпроси, на които моля да отговорят институциите, визирани в настоящото.
Кой е виновен, че внесеното от Вас предложение в Общински съвет за цена на услуга – нощувка – 3лв./човек – е неточно и непълно? Аз или Вие, кмете, който сте подписали и внесли това предложение? Защо изопачавате истината за ремонтите, извършени в този педагогически център? Справката, която направих, сочи, че за последните 3 години общината е сменила стара с нова съвременна дограма, извършен е ремонт на отоплителната инсталация и други ремонти за ОКОЛО 250 000 ЛЕВА (голяма част от тези пари са предоставени от държавата).
Защо криете какви пари МОН предоставя на Видинска община за всяко настанено в центъра дете – около 2 000 лв. годишно на дете? Ваше право е да мразите ГЕРБ и неговото управление, но като кмет трябва да сте обективен, а Вашата омраза не споделям. Защо не обясните на избирателите си какво е настаняване на 150 работници за няколко месеца в ученическо общежитие? Ако Вие не знаете, аз като юрист зная – това е хотелска услуга, за която общината няма право поради забрана на Закона за туризма и такава дейност се санкционира със сериозна парична глоба. Питам следва ли хотелиер да плаща туристическа такса на конкуренцията си, каквато е Община Видин в случая и нарушава ли това нормалната дейност на общежитието.
Допълвам, че през 2011-та година има жалба на Видинската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите до КЗП и производството е приключило с протокол от 12.09.2011г., че е налице нарушение на чл.64 от Закона за туризма. Защо заблуждавате избирателите си, че ще настаните работниците до края на месец август 2020-та година? Строежът на газопровода ще завърши следващата година и питам допустимо ли е настаняването на непълнолетни лица в хотел, както е направила в искането си фирмата, желаеща да ползва общежитието с искане до Вас от 13.05.2020г.?
Защо не предоставите на избирателите си цената на услугата – каква част ще са разходите, какви ще са приходите и каква ще е евентуалната печалба? Ще Ви помогна – месечната загуба на общината ще бъде в размер между 15 000 и 20 000 лева. Налице ли е сериозна ЩЕТА в общинския бюджет?
В град Видин има 22 хотела. В тези хотели гости няма и заради коронавируса, и поради липса на промишленост, култура, спорт и хора. Хотелиерите и ресторантьорите са последните останали инвеститори в град Видин и Вашите 3 лв. рефлектират и върху ресторантьорите, и върху транспортните фирми. От време на време някой пътуващ от Западна Европа ни гостува. В нарушение на Закона на Туризма Вие вземате хляба на хората, взели кредит и имащи задължения по кредит и заплати на работници, а обещахте на изборите, че ще подпомагате бизнеса. КОНКУРЕНЦИЯТА ВИ Е НЕЛОЯЛНА. 
Вярно ли е, че след като Общински съвет не е приел предложението Ви за отдаване на ученическо общежитие за 3 лв., сте получили  от същата фирма предложение за 6 лв./нощувка? Аз зная, че е вярно, защото имам това предложение и се питам не Ви е срам да предлагате цена 3 лв., а само няколко часа след решението на Общински съвет цената става 6 лв. Как сте договаряли, в чия полза? Къде щеше да отиде разликата от 3 лв. или повече до реалната цена на нощувка, или по-точно при кого са въпроси, които избирателите ти си задават и на които търсят отговор.
Не се възмущавам от Вашето обръщение към мен, което е обратно на това, което ми говорихте по време на изборите или когато ми изпратихте лекар от Вашия медицински център да спи в хотел „Ровно” заедно със семейството си  и то в продължение на месеци. Искам да знаете, че организираният от мен бизнес е платил милиони и на държавата, и на общината, и на банките и че осигурява прехрана на доста работници. Често, дори и да закъсваме, винаги сме си плащали дължимото, и то с лихвите. Или можете да посочите случай, в който сте ми платили данъците?
И да знаеш, че си приличаме: твърдиш, че аз не съм хотелиер и може би си прав, но изградих мнение за теб, че стана кмет-хотелиер за 3 лв. или по-скоро хотелиер-кмет в нарушение на Закона за туризма.Аз работя в оранжериите си от сутрин до вечер и ние сме единствените зеленчукопроизводители в региона, г-н Кмете, но другите хотелиери от Асоциацията нямат второ перо и разчитаха на хотелиерски услуги, а Вие ги закопахте. Коя фирма ще дойде във Видин да ползва хотелски услуги след такава пробойна от 3 лв.? Всички други строители на газопровода са настанени в хотели и ползват ресторантите и хотелите  и в Габрово, и във Велико Търново, и на други места.
Защо не кажеш с колко пари увеличи кредитите на общината, откакто си постъпил като кмет? Вместо да се занимаваш с мен, стани и излез пред съгражданите и кажи какво свърши за 7 месеца, къде са инвестициите, къде е „перлата”. Защо аз и целия град вече мислим, че нищо не си свършил и че водиш града ни към пропаст. Тревожното ни мислене е, че както си я подкарал, мандата ти ще свърши и Видин ще е по-беден, а ти – по-богат.
Преди да пишеш срещу мен, вземи и прочети чл.29 от Конституцията, прочети и Закон за туризма и Закон за защита на конкуренцията и НЕ МЕ ЗАПЛАШВАЙ – НЕ СЪМ ОТ СТРАХЛИВИТЕ. Не забравяй, че живеем в правова държава и всички са подчинени на закона – и аз, и кметовете в тази държава.
Копие от настоящото изпращам като сигнал :
● До Г-н Министър-председателя на Република България - да ми отговори дали вярно, че е личен приятел с г-н Ценков, както последният твърди и одобрява ли поведението му по време на пандемията и финансовите му хотелиерски сделки.
● До Министъра на туризма - с молба да ми бъде даден отговор дали има право община Видин да извършва услуга, да настанява физически лица и тази услуга хотелиерска ли е ? Не заобикаля ли община Видин императивните разпоредби на Закона за туризма, в който примерно са изброени лицата, имащи право да предоставят хотелски услуги и в места, примерно изброени за хотелски услуги?
● До Комисията за защита на конкуренцията – има ли нелоялна конкуренция от страна на Община Видин спрямо Видинската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите?
● До Агенцията за държавна финансова инспекция – налице ли е щета в големи размери на общинския бюджет?



      19.05.2020 г.                                                                                    С уважение, 
      Гр.Видин                                                                                       Иларион Дочев