Събития

Д-р Ценков: Голям хотел дължи на общината във Видин 60 000 лева

  15.05.2020 07:55             
Д-р Ценков: Голям хотел дължи на общината във Видин 60 000 лева

Кметът на Община Видин публикува на профила си във фейсбук отговор на нападките от последните дни, свързани с обвиненията, че не се отнася коректно към местния хотелиерски бизнес. Те бяха формулирани и в ефира на "Видин Вест", където гостува екскмета инж. Огнян Ценков.

„Уважаеми съграждани, когато ме критикуват хора с искрени намерения, съвместно с колегите ми от администрацията се опитваме да реагираме адекватно. В същото време не мога да подмина коментарите на двама от големите видински общественици - бившият кмет г-н Огнян Ценков и представения в медиите за собственик на най-големия хотел г-н Иларион Дочев. Става въпрос за предложението ми до Общински съвет: градското ученическо общежитие да бъде предоставено за ползване възмезно срещу 3 лв. на човек за нощувката на фирмата изграждаща газопровода на територията на Област Видин“, пише градоначалникът. Той се извинява за прибързаното си предложение до общинския съвет, като го оправдава с желанието на фирма да докара 800 работника, които да нощуват в града.

„Конкретно сделката за общежитието включваше: 175 места по 30 нощувки за 3 месеца, което прави 15 750 нощувки или приход в размер на 47 250 лв. Отделно фирмата бе поела ангажимент да заплаща ток и вода, също така доставката и прането на спално бельо да е отново за нейна сметка. Освежаването на всички стаи, които са в окаяно състояние, след като в предишните 4 години моят предшесвеник не вложи нито лев за ремонти, също да е за сметка на фирмата. Още една подробност, е че по предложение на г-н Огнян Ценков от 26.10.2016 г. Общински Съвет с Решение № 225 е приел: “за ползване на легло за над 10 нощувки при настаняване на група над 6 човека цената на нощука да е 6 лв. на човек (тази цена включва и всички консумативи), тогава „големите“ хотелиери не протестираха. Държа да отбележа, че за 2019 г. общежитието има разходи около 120 000 лв. и приходи около 9000 лв. Такава е печалната равносметка и за годините назад“, пише още д-р Ценков.

„Относно представящият се за хотелиер г-н Иларион Дочев, след направена справка не бяха открити данни г-н Дочев да плаща местни данъци и такси за хотел. Общината не е получавала от него като физическо лице или фирма с негово участие туристически такси. Съгласен съм, че общината и хотелиерският бранш трябва да са партньори, но считам, че всеки трябва да спазва своите отговорности  и задължения. Направих си труда да поискам справка за това как си плаща местните данъци и такси един от най-големите хотели на Видин. Ще цитирам данните, без да ги коментирам: от 2014 г. до 2019 г. големият хотел не е заплатил на община Видин дължимата сума от  63 498,24 лв. за данъци и такси. Същият хотел не е подавал в общината от 2017 г.  справка-декларация съласно закона за туризма за брой реализирани нощувки, респективно не е плащал туристическа такса“, твърди д-р Ценков.

Цялата история ще намерите в днешния "Конкурент" - вестникът на Северозапада.