Събития

Подсъдимите за взрива в Горни Лом не признаха вината си

  13.12.2016 12:57             
Подсъдимите за взрива в Горни Лом не признаха вината си

Видинският окръжен съд вчера даде хода на мега делото „Миджур”. Процесът е затворен за журналисти. Обвиняеми за взривовете във фабриката в Горни Лом са четирима. Те са изправени пред Темида за смъртта на 15 души.

Прокурорът по делото Мирослав Костов предложи на подсъдимите  - Валери Митков, собственик на завода, Ивелина Драганова, Божидар Димитров и Палма Иванова да се признаят за виновни и делото да се гледа в условията на съкратено производство. Четиримата обаче отказаха и процесът тръгва по стандартната процедура. В хода му трябва да бъдат изслушани над 230 свидетели, както и вещи лица, направили експертизите.

Обвинителният акт за взрива бе внесен в съда през септември, а делото бе разпределено на съдия Росенка Денкова. На 28 септември обаче тя прати делото в касационния съд и поиска то да бъде разпределено в друго съдилище, тъй като голяма част от свидетелите и обвиняемите не живеят на територията на Видин.

През октомври с решение на тричленен състав на Върховния касационен съд делото за взрива в завод „Миджур” се върна във Видинския окръжен съд и го пое съдия Владимир Стоянов.

На 1 октомври 2014 година точно в 17 ч. във въздуха хвръкна цехът за утилизация на завод „Миджур” в Горни Лом. 13 мъже и 2 жени намериха смъртта си. По делото са направени десетки експертизи, в разплитането на загадката се включиха и учени от БАН. Събраните материали са 160 тома.