Събития

Избраха най-доброто вино на Зарезан във Вършец

  14.02.2020 14:28             
Избраха най-доброто вино на Зарезан във Вършец

Във Вършец празникът Трифон Зарезан се отбелязва от дълги години без прекъсване и традиционно е очакван с нетърпение и от млади, и от стари. И тази година на 14 февруари, Денят на лозаря и винаря оживи с песни, танци и духова музика площада пред сградата на Общината.
Шествие съпровождаше по централния градски площад царя на лозята, качен в писана магарешка каручка.
Кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров, който е един от най-добрите винопроизводители в региона, енорийският свешеник на Вършец свещеноиконом Петко Балджиев и царят на лозята – 78-годишният дългогодишен лозар и производител на домашно вино Янчо Иванов, заедно с внучето му Пепи, облечено в народна носия, заразяха символично лозата, посадената пред сградата на Общината специално за ритуала.
В традиционния конкурс за най-добро домашно вино, тази година бяха предоставени общо 39 проби, като претендентите при червените вина бяха 26, а при белите - 13. След дегустация на място и попълване на оценъчни карти със специални критерии, жури в състав: инж. агр. Георги Аврамов - председател и членове - инж. агр. Радослав Радков и Михаил Лазаров, определи победителите.
Победител при червените вина стана Антон Тошев, а негови подгласници - Димитър Петров и Николай Павлов. В категорията за най-хубаво домашно бяло вино първото място завоюва Георги Ерменков от с. Долно Озирово, второ – Красимир Кръстев и трето – Димитър Петров. Победителите в двете категории получиха парични награди и грамоти от кмета на община Вършец.
Празникът беше съпътстван от изпълнения на ученически духов оркестър „Дефилир“ с ръководител Николай Пеев, на момичетата и момчетата от танцов състав „Северняче“ при СУ „Иван Вазов” с хореограф Невена Стоянова, на мъжката вокална група „Българи“ към НЧ „Христо Ботев-1900“ с ръководител Велислав Таралански.
От бурето на централния площад се леешe руйно вино - собствено производство, предоставено от кмета на общината инж.Иван Лазаров, а веселието и доброто настроение се допълваха от ароматно ухаещата скара, приятелските разговори и закачки, наздравиците за добър берекет през тази година и от пожеланията да се съхрани жива традицията на празника, в който са събрани и любовта към земята, и магията на виното, която сближава хората и присъства в нашия живот.Атлет от Мизия е вицешампион на многобой
Варненската банкерка отново зад решетките
Мъж е под карантина в Бургас със съмнения за коронавирус
Генади Велков: Във Видин управлява мнозинство от ГЕРБ и СДС
Кобрата изгонен от САЩ като ДесиСлава
Първи случай на коронавирус в Южна Италия