Събития

Ето какъв ще е приемът в гимназиите и училищата във Враца

  12.02.2020 13:15             
Ето какъв ще е приемът в гимназиите и училищата във Враца

Днес началникът на РУО – Враца Галина Евденова представи предложението за държавен план-прием през учебната 2020/2021 г.  
Областният център дава възможност на учениците, завършили седми клас да избират в профилите: математически – математика и информатика, математически – математика и физика, природни науки, обществени науки, хуманитарни науки и чужди езици. Предлаганите специалности от професии са приложно програмиране, графичен дизайн, автоматизация на непрекъснати производства, икономика и мениджмънт, икономическа информатика, рекламна графика, народно пеене, системно програмиране, компютърна техника и технологии, автомобилна мехатроника, промишлена електроника, мехатроника, производство на кулинарни изделия и напитки, кетъринг, обслужване на заведения в общественото хранене, електронна търговия, строителство и архитектура, интериорен дизайн, електрически инсталации.
Ето какво точно предлагат:
За план-приема в ПГТР във Враца се предлагат три професионални паралелки, като едната ще е „готвач, производство на кулинарни изделия и напитки“, втората паралелка е „ресторантьор“, като половината е за „кетъринг“, а другата половина за „сервитьор/барман, обслужване на заведения в общественото хранене“. Третата паралелка в гимназията е нова - „организатор интернет приложения, електронна търговия“.
Предвидения прием в ПТГ-Враца е в 5 паралелки. Първата е половин паралелка за „системен програмист/системно програмиране“, втората също е половин паралелка и е „техник на компютърни системи, компютърна техника и технологии“. Третата паралелка е пълна „техник по транспортна техника, автомобилна мехатроника“, четвъртата е нова паралелка „мехатроника“, а петата е „техник на електронна техника, промишлена електроника“, като тя е с предвидена дуална форма на обучение.
В ПГ „Димитраки Хаджитошин“ са предвидени три паралелки. Първата е „строителен техник, строителство и архитектура“, втората е половин нова паралелка – „дизайнер, интериорен дизайн“ , като половин паралелка и нова е и третата - „електротехник, електрически инсталации“.  
Предвидения прием с професионални паралелки в училищата и профилираните гимназии е следния:
Профилираната езикова гимназия ще има една паралелка „графичен дизайнер“, ППМГ „Акад. Иван Ценов“ ще има една паралелка „приложен програмист“, СУ „Козма Тричков“ ще предлага две нови паралелки „икономист, икономика и мениджмънт“ и „техник по автоматизация“. СУ „Никола Войводов“ ще има паралелка „икономист – информатик“, а СУ „Отец Паисий“ ще предлага две половинки професионални паралелки „дизайнер, рекламна графика“ и „музикант – вокалист, народно пеене“. Всички професионални паралелки ще са с трета степен на квалификация.
В трите обединени училища на територията на общината също ще има професионални паралелки. В училището в Девене ще има две нови професионални паралелки. Половин паралелка е предвидена за „хлебар, сладкар“, а другата половин паралелка е защитена и ще е за „строител – монтажник, дограма и стъклопоставяне“. В училището в Баница ще се предлага на учениците една нова професионална паралелка „хлебар-сладкар“, а в училището в Тишевица е предвидено да има две професионални паралелки, които са с по 13 ученици. Те ще са за „хлебар, сладкар“ и „строител – монтажник, дограма и стъклопоставяне“, която и тук ще е защитена. 
Предвиден е и следния държавен план-прием за профилираните паралелки във Враца:
ППМГ „Акад. Иван Ценов“ ще има три профилирани паралелки – „математика и информатика“, „математика и физика“ и „биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда“. 
ПЕГ „Йоан Екзарх“ е с предвидени две профилирани паралелки по чужди езици „английски, немски, френски, испански и руски“. 
СУ „Христо Ботев“ ще е само с една паралелка по обществени науки - „история и цивилизация, философия“.
СУ „Васил Кънчов“ ще има една профилирана паралелка  по хуманитарни науки - „български език и литература, история и цивилизация“.
В ППМГ „Акад. Иван Ценов“ са предвидени и две паралелки за прием след 5. клас, които ще са в 52-ма ученици.    Атлет от Мизия е вицешампион на многобой
Варненската банкерка отново зад решетките
Мъж е под карантина в Бургас със съмнения за коронавирус
Генади Велков: Във Видин управлява мнозинство от ГЕРБ и СДС
Кобрата изгонен от САЩ като ДесиСлава
Първи случай на коронавирус в Южна Италия