Събития

Предстои голяма образователна промяна във Враца, ще правят нова професионална гимназия

  12.02.2020 12:33             
Предстои голяма образователна промяна във Враца, ще правят нова професионална гимназия

Голяма образователна промяна се подготвя на територията на област Враца, стана ясно днес по време на среща в областната администрация във връзка с държавния план-прием.
Във встъпителната си реч областният управител Малина Николова заяви, че е направила предложение за преструктуриране на училищната мрежа на територията на областта, което обаче няма да бъде осъществено през тази учебна година. Какви точно са подготвяните промени и кои училища ще бъдат засегнати така и не стана ясно. Единственото, което Николова посочи е, че предложението й касае намаляване за областния град на дяла на средните училища и създаване на една нова професионална гимназия. Тя щяла да обедини съществуващата „Димитраки Хаджитошин“, а целта на реформата е така да се даде възможност на учениците да могат да избират професии свързани с новите производства, които ще се открият след няколко месеца.
„Надявам се всички, които участват в този процес добре да анализират направеното предложение и да внесат свои такива, за да може през учебната 2021/2022 г. да бъдем по-адекватни и отговарящи, както на социално икономическите условия на територията на област Враца, така и на очакванията да произведем работна сила, която наистина ни е необходима и която да остава тук“, заяви Николова.     
Областният управител подчерта, че предложеният държавен план-прием за учебната 2020/2021 година трябва да бъде съобразен с националните и регионалните политики по образование за повишаване дела на приетите в 8 клас ученици в професионални гимназии и в паралелки с професионална подготовка и увеличаване на приема на ученици в посока на STEM профили и професии. Трябва да се удовлетворят потребностите на работодателите от кадри, като приема трябва да бъде свързан със съществуващите или разкриващите се нови производства на територията на всяка община. По време на срещата бяха представени актуалните данни за броя на учениците и необходимостта от оптимизиране на училищната мрежа. Стана ясно колко ще са професионалните и профилираните паралелки и кои ще са новите професии които ще се изучават в училищата. Подчертано бе, че след време най-търсените професии ще бъдат роботика и автоматика, като ще се даде превес на изучаването на дигиталните науки.
Общият брой ученици, завършващи седми клас в област Враца могат да избират профили или професии в 60 паралелки от които с профил 14, с професия 46, със СТЕМ профил или професия 36,5, с очакван недостиг 10 и защитени 4. Целевите стойности, които могат да бъдат достигнати за професионално образование са 76,68 %, при зададени от МОН 69,47 % и за СТЕМ образование 60,83 %, при определени 57,18 % за област Враца.Атлет от Мизия е вицешампион на многобой
Варненската банкерка отново зад решетките
Мъж е под карантина в Бургас със съмнения за коронавирус
Генади Велков: Във Видин управлява мнозинство от ГЕРБ и СДС
Кобрата изгонен от САЩ като ДесиСлава
Първи случай на коронавирус в Южна Италия