Здраве

Най-опасната диета

  05.02.2020 11:19             
Най-опасната диета

Всяка година авторитетни международни експерти - учени, диетолози, гастроентеролози и други специалисти, съставят рейтинг на диетите и определят най-добрия и най-лошия стил на хранене на съвременния човек.

Популярните диети биват сравнявани по редица параметри: ефективност по отношение понижаване на теглото; простота/сложност за спазване на определени правила; влияние върху профилактиката/развитието на най-разпространените заболявания (хипертония, диабет, онкологични болести).

Паралелно с това се очертава антирейтинг на диетите: най-неблагоприятните, а също и откровено опасните диети сред най-популярните през настоящата година.

В началото на 2020 г. „черният списък“ оглавява кетодиетата 

Тя предполага рязко съкращаване на въглехидратите и увеличаване количеството мазнини в храната. Именно от мазнините в тази диета трябва да се получава до 90 % от енергията, необходима на организма. Трябва да се отбележи, че такъв тип хранене е сред лидерите по бързо сваляне на килограми.

Но кетодиетата помага за това “колкото бързо, толкова и краткотрайно”, отбелязва експертното жури на “конкурса” на диетите. 

Поначало е много трудно човек да се придържа към принципите на тази диета, особено в дългосрочна перспектива, подчертават специалистите. На първо място, защото на човек му се налага да се откаже не само от вкусните, но и от полезните въглехидрати, които са необходими на организма - плодове, пълнозърнести продукти и дори от “нишестени” зеленчуци. 

Специалистите предупреждават, че когато човек се подложи на кетодиета с рязко ограничаване на въглехидратите, първият страничен ефект е кетозата. Обикновено ние получаваме необходимата за живот енергия от въглехидратите. Ако ги ограничим, организмът започва да си набавя енергия от запасите мастна тъкан.

А при разпада на такава мазнина се образуват кетони (ацетон). Излишъкът от кетони води до появяване на лош, ацетонов дъх от устата, а като цяло в организма се случва отравяне. На човек започва постоянно да му се спи, освен това получава тъпи болки в мускулите.

Страда мисловната дейност, защото на мозъка му е нужна енергия от въглехидрати, а не от мазнини. Променя се емоционалната настройка, хората често стават подозрителни и агресивни. Международните експерти бракуваха кетодиетата като опасна за сърцето, съдовете и повишаваща риска от развитие на захарен диабет.

Но изкушаващият бонус “бързо сваляне на килограми” както и преди държи кетодиетата на гребена на вълната по популярност, признават специалистите. 

Преди всичко изследователите напомнят, че вече трета поредна година лидер по полезност и ефективност си остава Средиземноморската диета. Нейните принципи са познати на много хора: повече зеленчуци, плодове, риба, пълнозърнести продукти, зехтин.

Може сухо червено вино в разумни количества. Такава диета съдържа не само витамини, но и крайно важни за организма вещества, които кетодиетата изключва. На първо място това е съединителна тъкан, а също така полифеноли, които се съдържат в растителните продукти и повишават защитата ни от опасни заболявания. 

Доказано е, че средиземноморската диета понижава риска от сърдечносъдови и онкологични болести, както и от захарен диабет. В същото време този стил на хранене помага да поддържате добра форма и да не качвате килограми. Тъй като се набляга на пресните плодове и зеленчуци, на прясно приготвените ястия от риба и не се препоръчва висококалорийна бърза закуска, полуфабрикати и прочие.

Експертите дават идеята да опитате да съчетаете най-доброто от средиземноморската диета с кетодиетата. В частност изберете ненаситените мазнини (растителните и от рибата), а съкратете наситените, т.е. животинските. Също така по-често замествайте червеното месо с риба и добавяйте повече зеленчуци.

Съществува едно „златно” правило: по-малко калории и повече движение

Според експертите понижаването или повишаването на теглото у човека се подчинява на основния природен закон - закона за запазване на енергията Ломоносов - Лавуазе. А именно: вашето тегло зависи от това колко енергия получавате от употребяваната храна и колко изразходвате.

Всичко останало е второстепенно. Да, известна роля играе възрастта, съпътстващите заболявания, генетичните особености. Но лекарите специалисти са категорични: ако сведете до минимум приетите калории, увеличите физическите натоварвания, във всички случаи ще отслабнете. 

И не на последно място, липсата на психологически стрес е не по-малко важна от свалянето на килограми, подчертават експертите. Затова всеки човек трябва да подбере свой собствен, подходящ именно за него стил на хранене и характер на натоварване.

Ако искате да избегнете неблагоприятните последствия, се посъветвайте с лекуващия лекар. Защото на всяка цена трябва да се вземат предвид хроничните заболявания и другите особености на здравословното състояние.

Здраве.тоАтлет от Мизия е вицешампион на многобой
Варненската банкерка отново зад решетките
Мъж е под карантина в Бургас със съмнения за коронавирус
Генади Велков: Във Видин управлява мнозинство от ГЕРБ и СДС
Кобрата изгонен от САЩ като ДесиСлава
Първи случай на коронавирус в Южна Италия