Събития

В Бойчиновци започнаха голям европейски проект със Сърбия СНИМКИ

  16.01.2020 14:35             
В Бойчиновци започнаха голям европейски проект със Сърбия СНИМКИ

На 16 януари, 2020 г. от 12:30 часа в голямата зала на читалище „Възраждане 1932”, община Бойчиновци се проведе началната пресконференция по проект CB007.2.32.079 “Полеви лаборатории за изследване качеството на водите и почвите” Договор № РД-02-29-99 / 29.05.2019 г. в рамките на Програма за трансгранично сътрудничество  България - Сърбия за периода 2014-2020.

Проектът се изпълнява от община Бойчиновци в партньорство с град Бор, Република Сърбия. Неговата продължителност е 18 месеца  (30.05.2019 – 30.11.2020), а одобреният бюджет възлиза на 306052.76 Евро.

На пресконференцията присъстваха кмета на община Бойчиновци – Светлин Сретениев, представители на проектния екип от българска и сръбска страна, началници на отдели и служители от общинската администрация, бизнес представители, граждани и др.

Ръководителят на проекта – Емил Георгиев запозна присъстващите с целите, предвидените дейности и очакваните резултати по проекта. Основната идея е да бъде стимулирано балансираното и устойчиво развитие на региона Бойчиновци-Бор чрез прилагане на съвместни мерки за опазване на природата в програмната област. Специфичните цели на проекта са насочени към: 1. Мерки за управление на отпадъците и 2. Мониторинг на състоянието на водите и почвите в местните екосистеми, замърсени от незаконните сметища.        

Общините Бор и Бойчиновци споделят общ трансграничен регион, известен със своя природен и селскостопански капацитет и потенциал. Освен общите предимства, партньорите споделят и общи предизвикателства и проблеми, адресирани от настоящия проект. Едно от тях е наличието на незаконни сметища, причиняващи изключително замърсяване на водите и почвите, които от друга страна засягат местното земеделие. Имайки предвид това, партньорите планират да изпълняват дейности от двете страни на границата, като се справят със замърсените зони и наблюдават състоянието на водата и почвата.

Съвместната дейност включва:

  • Картографиране на замърсените зони и идентифициране на критични места за почистване;
  • Подобряване на техническия капацитет на партньорите чрез закупуване на оборудване за управление на отпадъците и лаборатория за взимане на проби;
  • Почистване на идентифицираните замърсени зони;
  • Разработване на сравнителен правен анализ и изготвяне на проучване на най-добрите екологични практики на местно равнище и на ЕС в областта на управлението на бедствия;
  • Провеждане на съвместен форум за осведоменост - кръгла маса;

 

По време на дейностите за информация и публичност и след завършване на проекта обществеността ще бъде информирана за резултатите от него както чрез регионалните средства за масово осведомяване, така и чрез интернет страниците на проекта, на община Бойчиновци и на град Бор.

 

Повече ще намерите утре в "Конкурент" - вестникът на Северозапада.