Крими

Обвинител №1 във Враца разказа с подробности как е убита 18-годишната Андрея

  13.01.2020 12:30             
Обвинител №1 във Враца разказа с подробности как е убита 18-годишната Андрея

Днес окръжният прокурор на Враца Десислав Начков разказа с подробности как е убита 18-годишната Андрея Асенова от Галиче, видя репортер на konkurent.bg. Това стана на съвместен брифинг в града под Околчица с министъра на вътрешните работи Младен Маринов, главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов,  главният прокурор Иван Гешев, окръжния прокурор Десислав Начков, директорът на областната дирекция на МВР Янко Янколов и говорителят на окръжната прокуратура Камелия Трифонова.
Начков с подробности разкри фактологията по случая:
„Около 1 часа на 11 януари 2020 г. в село Галиче, лице с абревиатура на имената А.Г. О. на 17 години, вечерял при баба си, която живее на същата улица в близост до къщата на пострадалата Андрея Руменова /на 18 години от същото село/.
Минавайки покрай дома на Руменова е забелязал, че прозореца на стаята й свети. Тогава той решава да отиде при нея, тъй като твърди, че я харесва отдавна. Портата на двора била отворена. Той намерил в двора стол, на който се качил, за да погледне през прозореца. Виждайки, че е сама и спи със светната лампа, той отишъл до входната врата на къщата и установявайки, че е заключено потърсил друго място за проникване в къщата. Така забелязал отворен прозорец на мазето, от който влязъл в къщата. Забелязал и взел метална жилгла /метална пръчка/. Взел я, за да сплаши пострадалата. От мазето той отишъл до вратата на стаята. Знаел разположението на стаите, тъй като твърди, че идвал с компания преди две три години да гледа сериал. 
Пострадалата спяла на леглото и той я събудил като предложил да осъществят полов акт. Тъй като тя се развикала, той я ударил с жеглата в областта на лявото слепоочие. От това тя паднала на леглото, а обвиняемия започнал да я души докато престанала да проявява признаци на живот. Тогава той я съблякъл и осъществил полов акт с нея. Приключвайки забелязал, че на масата в стаята има кухненски нож и решил за всеки случай да я намушка в областта на шията, за да я умъртви, тъй като се опасявал, че може да е жива и да разкаже за случилото се. 
Намушкал я няколко пъти в областта на шията и й прерязал гърлото. След това той видял мокрите кърпи в стаята и ги използвал, за да избърше ръцете си и ножа. Тогава видял портмонето на пострадалата и забелязвайки, че в него има 250 лева го взел със себе си заедно с увития в мокрите кърпи нож.
Напуснал местопрестъплението по същия път, по който бил дошъл, като тръгнал към дома си. По пътя изхвърлил ножа, прибрал се в къщи преброил парите в портмонето, взел ги е, а портмонето изхвърлил в кладенеца на двора в къщата си. Това става вече между 1.30 и 2 часа през нощта. Около 2 часа в дома му дошъл неговия братовчед, който нощувал в тях. Той обаче твърди, че обвиняемия нямало следи от кръв, нито той самият му е казал за извършеното от него. Казал само, че дрехите му били мръсни.
На сутринта обвиняемият отишъл в магазин в селото като си купил маратонки, ръкавици и тонколона. Малко  по-късно около 10 часа отишъл в Бяла Слатина от където си купил таблет. Същият ден следобед бил намерен в къщата където живее от органите на МВР“.
До момента са извършени множество процесуално-следствени действия, два огледа, претърсвания, изземвания и други действия, допълни Начков. Намерени и иззети от дома на жестокия убиец са дрехите и обувките му. Той сам е показал на следователите къде е изхвърлил ножа, с който е заклал жертвата си, както и къде е изхвърлил портмонето и мокрите кърпи, които го уличават. От тялото на 18-годишната Андрея е взет вагинален секрет, който по безспорен начин доказва, че 17-годишния обвиняем я е изнасилил. 
Доказано е, че момичето е починало, не от удушаване, а от кръвозагуба. 
Очаквайте още подробности за жестокото убийство и какви мерки ще вземат от МВР за справяне с престъпността.