Здраве

Опасни признаци за запушени артерии

  13.01.2020 11:02             
Опасни признаци за запушени артерии

Доста хора грешно вярват, че запушените артерии са само проблем на възрастните хора. Често до момента, в който достигнем 20-те си години, в нашите артерии вече има запушвания. Ето защо много хора, засегнати от това заболяване, не разбират какво се случва, докато не стане твърде късно. Много е важно да познавате признаците и да бъдете нащрек, за да може да посетите лекаря си навреме.

Кои са седемте най-често срещани признака за запушени артерии?

1. Болка в прасците и в бедрата

Болка в краката по време на ходене може да бъде признак за запушени артерии. Това означава, че вашите крайници не получават достатъчно кръв. Симптомите може да включват мускулни болки или спазми в краката (или ръцете). Местоположението на болката зависи от това къде се намира съсирекът или от стесняването на артерията.

2. Болка в гърдите

Болка в гърдите е резултат от намален приток на кръв към сърцето. Може да се почувства като стягане, изтръпване, тежест, натиск или изгаряне. Хората обикновено изпитват този симптом при физическо или емоционално напрежение. В някои случаи запушванията може да бъдат толкова лоши, че болката в гърдите да е сигнал за сърдечен удар.

3. Временна загуба на зрение от едната страна

Каротидните артерии снабдяват очите и мозъка с кръв. Ако тези артерии бъдат блокирани, резултатът е временна загуба на зрението или замъглено виждане в окото от съответната страна. Пълното блокиране води до инсулт.

4. Болки в долната част на гърба

Болките в долната част на гърба са сериозен знак, който не бива да пренебрегвате. При намаляване на притока на кръв към кръста, дисковете между прешлените стават крехки, а това води до болезнено прищипани нерви. Обикновено това е първият симптом за запушени артерии. Според проучване 10% от хората в развитите страни имат напреднали блокади в коремната аорта преди навършване на 20-годишна възраст.

5. Недостиг на въздух

Този симптом се появява, когато коронарните артерии се повредят или заболеят. Хората го изпитват, защото сърцето не е в състояние да изпомпва достатъчно кръв, за да задоволи нуждите на тялото. Задухът може понякога да е единственият признак за наличието на сериозно коронарно заболяване, което може да се нуждае от лечение.

6. Студени крака или ръце

Студените крака може да бъдат причинени от периферна артериална болест (ПАБ). Този проблем възниква, когато стеснени артерии намаляват притока на кръв към крайниците. Лошото заздравяване на рани или слабият пулс в краката също са признаци, които трябва да се проверят от лекар. Освен това наличието на ПАБ може да показва, че има по-широко разпространено артериално заболяване в тялото, което може да повлияе на мозъка или сърцето, причинявайки инсулт или инфаркт.

7. Умора и замаяност

Според Harvard Health Publishing умората е по-рядко срещана като индикация за коронарна артериална болест, но не е изключена. Този симптом може да се развие в резултат на понижени нива на кислород от лошия кръвен поток и е по-често срещан при жените.

Какво увеличава риска от запушване на артериите?

- Нездравословни нива на холестерол в кръвта. Това предполага високи нива на лошия холестерол и ниските нива на добър холестерол.

- Високо кръвно налягане. Кръвното налягане не трябва да надвишава 140/90 mmHg.

- Пушенето. То уврежда и стяга кръвоносните съдове, повишава нивата на холестерола и на кръвното налягане. Освен това не позволява достатъчно кислород да достига до тъканите в тялото.

- Наднормено тегло или затлъстяване. Индексът на телесна маса между 25 и 29,9 се счита за наднормено тегло. По-високият индекс означава, че човек е с наднормено тегло.

Мила.бг