Събития

Голяма реформа се готви в образованието

  12.01.2020 22:29             
Голяма реформа се готви в образованието

Голямо преструктуриране, чиято крайна цел е да подготвя работници за местната икономика, се готви в образованието във Враца. Според неофициалната информация, защото официална липсва или почти никой не иска да се ангажира с нея без уговорки, замесени в оптимизацията са най-малко 4-5 училища, но ефектът засяга всички учебни заведения в града.

Противниците на преструктурирането твърдят, че то е математическо, но липсва стратегия в него, докато инициаторите му са на мнение, че това е единственото вярно решение, установи проверка на "Конкурент".

Началникът на регионалното управление по образованието Галина Евденова каза пред наш репортер, че "няма нищо общо", като инициативата е на местната власт.

Кметът на Враца Калин Каменов пък призова в социалните мрежи директорите на училища да спрат "състезанието по привличане на ученици". Според градоначалника "какво ще научат децата в следващите 5-10 години зависи от образователната система", затова "истинското предизвикателство пред всички свързани с образователната система е да подготвим децата за бъдещето, което ще ги връхлети". Изявлението на Каменов показва, че наистина се подготвя преструктуриране.

Като оправдание за действията се сочи демографската криза и намаляващите от година на година деца, които влизат в училище. Уговорката, че на този етап става дума само за проект, който се обсъжда в обществото няма как да мине, защото... никой никъде не го обсъжда публично, а се очаква промените да бъдат внесени и одобрени, а след това "реформата" ще бъде обяснена, когато вече бъде приет план-приема за следваща учебна година.

Според проекта, Средно училище "Козма Тричков" ще отиде в небитието, като на мястото на едно от трите школа, дали началото на образователната система във Враца, ще се създаде професионална гимназия. Тя ще бъде захранена с кадри - учители и ученици от ПГ "Димитраки Хаджитошин", а след "реформата" средното училище ще замине в историята.

Децата от прогимназиалната степен на СУ "Козма Тричков" се очаква да се влеят в бъдещото Основно училище "Иванчо Младенов", макар на всички да е ясно, че материалната база там е недостатъчна за преминаването на едносменен режим на обучение. 

Преструктурирането ще удари сериозно по авторитета на ПТГ "Никола Вапцаров", където се притесняват, че "професионална гимназия в центъра на града" ще привлече голяма част от възпитаниците им.

Говори се още за бъдещото закриване на училище "Св.Св. Кирил и Методий", за сериозна реформа в СУ "Отец Паисий"...

На този етап най-спокойни изглеждат в природо-математическата и езиковата гимназии, както и СУ "Христо Ботев", но кой знае?