Събития

Люта битка за секретар на читалище „Развитие“

  10.01.2020 11:53             
Люта битка за секретар на читалище „Развитие“

Люта битка се разгаря за поста на секретар на Народно читалище „Развитие 1869“ във Враца. Мястото още не е вакантно, но заради предстоящото пенсиониране на сегашния титуляр – Димитър Тошев, се очаква да разпали апетитите на доста хора. Вероятно смяната ще стане през май, когато е общото събрание на културната институция със 151-годишна история. Тогава се очаква да стане факт оттеглянето на Тошев, чието име ще остане в историята с грандиозния ремонт на културната обител, реализиран по международен проект, финансиран от европейския съюз.

Според информация на „Конкурент“ най-малко трима ще са кандидатите за позицията, която неочкавано се оказва ключова за амбициите на много хора. Едва ли бюджетът на читалището, който е около 550 000 лева годишно, е най-важният дразнител в тази битка, но като се има предвид, че и общинската управа във Враца подпомага дейностите на НЧ „Развитие“, човек може да разбере защо битката за секретарското място вече езапочнала.

Сериозен апетит към това да диктува културния афиш на Враца има Радосвета Крумова. Опитната дама, която независимо от това коя партия е на власт през последните 30-ина години, все отговаря за културата в града, има сериозни аргументи в едно бъдещо състезание. Това, че прави най-хубавото сладко от сливи в Северозапада, също спада към плюсовете на Крумова. Все пак тя е член на настоятелството, избрано преди 4 години. В него влизат още: председателят Иванка Караиванова, секретарят Димитър Тошев и членовете Цветан Асенов, Виктор Шонев и Йорданка Манкова.

Като доста силен играч в състезанието може да се определи Кирил Илиев. Човекът, който от 2 години промени към добро културните прояви във Враца и изпълни с концерти и театрални представления дори студените месеци /когато голямата зала на драматично-кукления театър във Враца прилича повече на кино под звездите в Сибир/ знае как да направи добър мениджмънт, а с това и да докара повече пари в читалището.

Засега не е известно името на третия кандидат, но се знае, че такъв ще има и номинацията му ще бъде направена от Община Враца. По коридорите на НЧ „Развитие 1869“ се молят това да не е Николай Николов, който при предишния избор опитал да „заслужи“ поста, като вкара 20-ина свои близки с право на глас. Понастоящем младежът май още следва право, но и лъска активно имиджа на общинското предприятие БКС. Опитът, който има в културата, е натрупан по време на съмнителното приятелство с червения депутат Анастас Попдимитров.

Засега председателят на настоятелството Иванка Караиванова предпочете да не коментира нищо по темата. Тя обаче няма намерение да предава властта в най-стратото културно средище без бой, казват запознати с нрава й.

Повече ще намерите на страниците на "Конкурент" - вестникът на Северозапада.