Събития

Показаха впечатляващи творби на художника Иван Манойлов

  28.11.2019 15:08             
Показаха впечатляващи творби на художника Иван Манойлов

Впечатляващи творби от ранния си период като художник представя Иван Манойлов в ОХГ „Поломие“ в Лом, информираха от Общината.

 „Тези картини ме поразиха най-вече с това, че усещат точния пулс на един сложен и драматичен период от българската история. Тази изложба е истинско откритие, тя показва картини, рисувани през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век. В нея виждаме също един уникален, виртуозен рисувач. В портретите и фигуралните композици, които доминират в експозицията, срещаме една впечатляваща пластичност и майсторство – това е почеркът на Иван Манойлов!“ – каза проф. Свилен Стефанов от Националната художествена академия.

Художникът бе поздравен от колеги, негови ученици, приятели и почититатели на изобразителното изкуство. Иван Манойлов е известен с изключителния си принос за развитието на културата на Лом, художник, педагог, подготвил стотици талантливи деца за успешен старт в живота. Той е роден през 1934 г. в Лом. През 1956 г. завършва Педагогически институт в Стара Загора, със специалност живопис. От 1956 г. до 1991г. е учител по рисуване в Лом. Участва активно в национални и художествени изложби в София, страната и чужбина. През 1982 г. става член на СБХ. През декември 1999 г. е избран за председател на Съюза на българските художници в Лом. Негови картини има в Националната художествена галерия в София, в галериите в Пловдив, Враца, Благоевград, Лом, Смолян, Добрич, Монтана, Австрия, Англия, Германия, Аржентина, САЩ, Израел, Япония.