Спорт

Истинската история на една снимка с Христо Стоичков

  19.11.2019 15:59             
Истинската история на една снимка с Христо Стоичков

Преди време снимка на Христо Стоичков, правена на стадиона във Враца, предизвика истински фурор в социалните мрежи. Кадърът е правен през март 1986 г., това разказа мъжът, който се е снимал с Камата – Петко. Поради това, че дълги години беше управител на гарнизонния стол и хотела в ДНА във Враца, той е по-известен като „чичо Петко от гарнизонното ханче“.

„По онова време Враца беше домакин на футболен турнир между военните отбори. Домакини бяха Школа за запасни офицери „Гоце Делчев“, имаше тим на Армеец-1, селекции от ІІ и ІІІ армия, както и команда от армейската школа „Чавдар“, връща се назад във времето чичо Петко.

Тогава на стадион „Христо Ботев“ излизат звездите, които по-късно радват цяла България с лудоти си американско лято – Красимир Балъков, Илиян Киряков, Трифон Иванов, Радко Калайджиев. По това време обаче състезателните права на Стоичков са спрени след злополучния финален мач за купата на България от лятото на 1985 г., допълва чичо Петко.

„Стоичков трябваше да е в школата във Враца. За да не спи в поделението, ген. Тодоров го изпрати под моя охрана. Получих изрично нареждане да не е с другите войници – още тогава си личеше, че ще стане голям футболист, затова го пуснах в моя апартамент, който се намира над гарнизонния стол. Остана там 14-15 дни, докато траеше турнира“, спомня си още Петко. Като досега вижда как Ицо подскача на трибуните от яд, че не може да играе. „Ех, един път да ми върнат правата... Ще видят те кой е Ицо Стоичков!“, така Камата се заканвал, докато правата му били на трупчета. Бил сприхав, защото имало вероятност и да не бъде реабилитиран, а футболът беше неговият живот.

„Стоичков винаги е бил и сега е велик българин. Когато съм в Щатите, гледам неговото предаване по мексиканската „Телевиса“. Има милиони зрители, а в Северна Америка го боготворят. Докато играеше в Чикаго, направиха негов фенклуб. Негов президент е врачанинът Цветан Йончев, а Ицо е почетен президент“, допълва Петко.

Колкото до другия образ на снимката – това е кака Цеца Мъжката. Тя е от врачанското село Веслец, но сега живее в Северна Европа – според някои в Холандия, а според други – в Швеция. Иначе е легендарен образ в местния фолклор.