Свят

Турция ще обсъжда бъдещето на земеделието си

  18.11.2019 10:42             
Турция ще обсъжда бъдещето на земеделието си

Идеи, насочени към бъдещето на турското земеделие, ще се обсъждат на заседание на Съвет по земеделието и горите, което се открива днес в Истанбул, съобщават в."Миллиет" и в."Йени шафак".

Изданията уточняват, че това ще бъде трето досега заседание на Съвета по земеделието и горите, който е заседавал преди това през 1999 и 2004 г.

Сред обсъжданите теми ще бъдат развитието на селските райони, защита на земеделските производители, практики, носещи принадена стойност на икономиката, сигурността на храните, борбата с горските пожари.

Подготовката за заседанието е започнала от май, като във всички окръзи на страната са организирани над 200 срещи с над 7000 души за сонидране на идеи за бъдещата политика в отрасъла. Министърът на земеделието и горите Бекир Пакдемирли е уточнил преди форума, че чрез допитване в интернет са събрани над 23 000 идеи - от потребители, от земеделци и от хора, свързани с икономиката.

За обсъждане на тези идеи са били създадени 21 работни групи, включващи 2000 души - от производители до експерти и университетски преподаватели. На заседанието на Съвета за земеделието и горите, което ще продължи три дни, ще се обсъждат важни теми, разгледани от работните гурпи и накрая ще бъде изготвена заключителна декларация, въз основа на която ще се оформи петгодишен работен план за отрасъла.

Изданията посочват, че една от интересните теми, които ще се обсъждат на заседанието, е свързана с извличане на полза за турската икономика от нашествието в Средиземно море в последно време на отровната и опасна риба балон, която напада и хора.

Министър Пакдемирли е посочил, че рибата съдържа отровата тетродоксин, която се използва за производство на лекарства срещу рак, като 1 грам от тази отрова струва около 1 милион евро /6,5 милиона турски лири/. Министърът е съобщил, че Канада иска да внесе от Турция 5 тона от тази риба. Той е посочил, че по този начин ще се осигури едновременно сериозен приход за икономиката и ще бъде спасено турското крайбрежие от нашествието на опасната риба.

Вестник "Акшам" и в."Йени шафак" съобщават, че в резултат на нова практика на турското министерство на вътрешните работи в борбата срещу терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/, са били спасени 214 юноши и младежи, попаднали в редиците на терористичната групировка. Изданията посочват, че първоначално полицията се срещала с родителите на младежите и им давала гаранция, че ако се предадат и не са замесени в престъпления, децата им ще останат на свобода.

При възможност за контакт с децата, родителите им предавали това послание. Младежите, които успяват да избягат от лагери на терористичната организация в Северен Ирак, се връщат при семействата си, а след приключване на съдебен процес започват нормален живот, посочват вестниците.

24часа