Събития

Военно занятие и въстановка обраха точките във Видин СНИМКИ

  08.11.2019 15:58             
Военно занятие и въстановка обраха точките във Видин СНИМКИ

Инициативата се организира от Централно военно окръжие, Община Видин, Регионално управление на образованието, отдел Държавен архив – Видин и Патриотичен клуб “Бдинци“. Тя се проведе на централния площад „Бдинци“ и е посветена на 135-годишнината от създаването и началото на бойния път на легендарния Трети пехотен Бдински полк.

Над 250 ученици от девети и десети клас от цялата област дойдоха, за да наблюдават комплексното занятие, чиято цел е повишаване на военно-патриотичното възпитание.

Във възстановката, подготвена от Патриотичен клуб “Бдинци“, се влючиха възпитаници на СУ „Св.Св. Кирил и Методий“. Те пресъздадоха проведената през 1915 г. мобилизация на Трети пехотен Бдински полк за участието му в Първата световна война. Голям бе интересът и към представянето на част от модерното военно снаряжение, което се използва във въоръжените сили на Република България.

Проявата завърши с представянето на изложба-албум, посветена на бойния път на Бдинци, организирана от Държавен архив - Видин. Присъстващите имаха възможност да се запознаят с  легендарното минало на полка.

 Гости на събитието бяха временно изпълняващият длъжността кмет на Община Видин инж. Цветан Асенов, заместник областният управител Лъчезар Попиванов, началникът на Централно военно окръжие полковник Петков, началникът на отдел Държавен архив - Видин Светлана Кръстева, офицери, сержанти и войници.