Свят

Турция е задържала и дете на Багдади

  07.11.2019 15:19             
Турция е задържала и дете на Багдади

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че турските сили за сигурност са задържали и дете на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, предаде турската частна телевизия НТВ.
Президентът уточни, че детето е било заловено в сирийския град Азаз. През последните дни стана известно, че Турция държи също по-голямата сестра на Багдади и негова съпруга.
Извършен е ДНК-анализ, с който е потвърдено, че детето действително е на убития миналия месец при операция на САЩ лидер на "Ислямска държава".
По думите на Ердоган съпругата на Багдади е в ръцете на Турция от около година - година и половина.
"Следствените действия решително продължават", каза още турският лидер.

Междувременно Ердоган отново заяви, че независимо от изтичането на определения краен срок в споразуменията на Турция със САЩ и Русия терористите не са се изтеглили напълно от района покрай турската граница в Сирия.
По думите на Ердоган към момента не е спазен нито крайният срок от 120 часа, договорен със САЩ, нито този от 150 часа, договорен в меморандума с Русия за изтегляне на терористите от определената ивица покрай границата с Турция.
"Терористи продължават да нападат Сирийската национална армия (СНА) (подкрепяните от Анкара сирийски бунтовници), която съответно им отвръща", каза Ердоган.
По думите му само в сряда сутринта СНА е дала 11 жертви, а от вражеска страна жертвите са още повече.
Турският президент спомена и телефонния разговор, който проведе в сряда вечер с американския президент Доналд Тръмп. Той посочи, че след разговора е решил все пак да отиде на планираното посещение в САЩ по-късно този месец.
Ердоган отбеляза още, че възнамерява да обсъди положението в Сирия и с руския президент Владимир Путин.