Свят

Гърция иска да е данъчен рай за пенсионери от Северна Европа

  07.11.2019 15:16             
Гърция иска да е данъчен рай за пенсионери от Северна Европа

Гърция планира да въведе стимули за пенсионери от Северна Европа да се установят в страната и по този начин да се превърне във "Флорида на Балканите", съобщава "Катимерини".
Такива мерки са били обсъдени вчера на заседание в резиденцията на премиера Кириакос Мицотакис. Това, което се дискутира, е въвеждането на португалския модел. Според него пенсионерите, които прехвърлят данъчния си адрес в страната и пребивават в нея за определен период от време, се освобождават за десет години от данък върху доходите, които получават от родината си. Както показва португалският опит, ползите за гръцката икономика от заселването на северноевропейски пенсионери биха били от увеличаване на потреблението и от вероятните инвестиции в недвижими имоти. Ако бъде взето подобно решение, от данък биха били освободени не само пенсиите на преселниците, но и всякакви доходи, които евентуално получават от недвижими имоти, както и дивиденти от акции навсякъде по света.

"Катимерини" пише още, че в близките дни се очаква Гърция да отправи посланието, че не е отворена за мигранти, които нямат право на международна защита. Очаква се правителството да обяви нов оперативен план, а проблемът с миграцията е бил тема на заседание при премиера Кириакос Мицотакис. В същата посока е и предстоящото откриване на затворени центрове за настаняване на мигранти, които подлежат на депортиране.

Водещо място в днешния гръцки печат заемат и показанията, които вчера даде пред съда лидерът на крайнодясната гръцка партия Златна зора Никос Михалолиакос по делото, което се води срещу него и други представители на партията за убийството на рапъра Павлос Фисас през 2013 г. и за създаване на престъпна организация. "Та неа" пише, че Михалолиакос не е показал разкаяние и е обявил делото за заговор срещу партията. "Ефимерида тон синдактон" коментира, че лидерът на Златна зора е бил обзет от паника и е хвърлил вината върху бившите си сътрудници. Според вестника Михалолиакос е опровергал алибито на местната организация на партията в Никея. Изданието пише, че с показанията си лидерът на Златна зора е поставил надгробния камък на партията си. В същия дух е и публикацията в свързания със СИРИЗА вестник "Авги", който пише, че Михалолиакос е "натопил" своите хора, за да се отърве.