Свят

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт

  07.11.2019 15:14             
Макрон: НАТО е в мозъчна смърт

НАТО е в "мозъчна смърт", каза Макрон в интервю за сп."Икономист", имайки предвид намаляването на ангажиментите на САЩ към пакта и поведението на Турция, съобщи АФП.
„Това, на което ставаме свидетели в момента, е мозъчната смърт на НАТО“, заяви френският държавен глава. „Няма каквато и да е координация за взимането на стратегически решения между САЩ и техните съюзници в НАТО. Никаква. Имате некоординирани, агресивни действия от друг съюзник в НАТО – Турция, в район, където нашите интереси са поставени на карта“, добави Макрон.

Европа стои на "ръба на пропастта" и трябва да започне да мисли за себе си стратегически, като геополитическа сила, в противен случай ние "вече няма да контролираме съдбата си.", смята френският президент.

На въпроса дали все още вярва в ефективността на член 5 на НАТО, според който ако един член на НАТО бъде атакуван, всички ще му помогнат, Макрон отвоваря: "Не знам, но какво ли ще значи член 5 утре?“.

Изказването на Макрон идва само няколко седмици преди срещата на върха на Нато в Лондон, предвидена за началото на декември. През тази година НАТО отбелязва 70-годишнината от създаването си.