България

Екоминистерството: Не се водят преговори с Италия за внос на отпадъци

  14.10.2019 10:38             
Екоминистерството: Не се водят преговори с Италия за внос на отпадъци

Не се водят преговори с Италия за внос на отпадъци, съобщи пресцентърът на Министерство на околната среда и водите /МОСВ/ във връзка с публикации в медиите.

От МОСВ уточняват, че нито правителството на Република България, нито Министерството на околната среда и водите водят преговори с Италия за приемане на отпадъците на Рим или други италиански градове.

В съобщението се посочва, че страната ни стриктно спазва разпоредбите европейския регламент за превози на отпадъци. "С оглед да се поощри енергийното оползотворяване на RDF, образуван в България, и да се предотврати прекомерен внос, Законът за управление на отпадъците въвежда ограничение за внос в България на отпадъци, предназначени за изгаряне", посочват от МОСВ.

България е единствената страна в ЕС, която е въвела това ограничение за внос, информират от ведомството и уточняват, че отпадъците, цитирани в публикациите, са обект на предварителна нотификация и могат да бъдат внасяни единствено с цел оползотворяване.

"Забранени са превозите на отпадъци за Република България, предназначени за обезвреждане и депониране", уточняват от екоминистерството.

От министерството съобщават, че към момента в МОСВ няма постъпили заявления за внос на отпадъци с произход град Рим.

 

24часа