България

Ремонтират 10 танка за първи път от 10 години

  14.10.2019 10:35             
Ремонтират 10 танка за първи път от 10 години

За първи път от 10 години Министерството на отбраната е започнало ремонт на танкове Т-72, похвалиха се от военното ведомство.

То е сключило рамково споразумение с военния завод “Терем-Хан Крум” в Търговище. Стойността на договора е 8,2 млн. лв. за момента.

Засега за ремонт са дадени 10 танка. Споразумението обаче е рамково и в следващите години ще бъдат ремонтирани повечето Т-72, коментираха от Министерството на отбраната.

До завода танковете се придвижват върху ремаркета, след това пак по същия начин се карат на полигон за изпитания и се връщат в поделенията, от които са взети, предупредиха от МО.

След ремонта на машините те ще бъдат модернизирани, като бъде сменена цялата електроника в купола, предвиждат плановете на министерството.

Пред вицепремиера Красимир Каракачанов вече са били показвани варианти за модернизация на старите съветски танкове до нивото на съвременния Т-90, научи “24 часа”.

Още следващата година министерството на отбраната планира да обяви поръчка за модернизация на танковете, тъй като засега не се предвижда покупка на нови.

Танк Т-72 на парад в София. Всички такива машини ще бъдат ремонтирани поетапно.

24часа