Крими

Арестуваха ортопед от Враца, избил без милост домашни животни

  09.10.2019 11:59             
Арестуваха ортопед от Враца, избил без милост домашни животни

Виден ортопед от Враца е бил арестуван, след като полицията е установила по категоричен начин съпричастността му към убийството на домашни животни. 45-годишният доктор /чиято самоличност спестнняваме, за да не пречим на разследващите – б.а./ е прекарал няколко часа в ареста на РУ в Берковица, като варварското деяние е било докладвано на районната прокуратура. По изясняване на подробностите по него работят в полицейското управление във Вършец, потвърдиха от ОД на МВР в Монтана.

Малко след 23 часа на 28 септември на тел. 112 бил подаден сигнал от 48-годишен жител на вършечкото село Горна Бела Речка, който съобщил, че в местността "Лаката" са убити 3 крави. Местопроизшествието е посетено от група, която установила, че един бик е мъртъв, а крава и теле са ранени и живи. Собственик на животните е 25-годишен местен жител.

При извършения повторен оглед в светлата част на денонощието в присъствието на ветеринарен лекар е установено, че бикът е починал вследствие на огнестрелна рана в областта на врата, а кравата и телето са с входни рани от огнестрелно оръжие на задните десни бутове. По данни на ветеринаря кравата е със счупен заден десен крак. По случая е било образувано досъдебно производство в РУ Вършец. 

След умъртвяване на останалите живи животни е бил открит проектил, изстрелян от огнестрелно оръжие, калибър 30-06. В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия е установен извършителят – 45-годишен жител на Враца. След предварително разрешение от съдия при Районен съд в Берковица във вторник е извършено претърсване в дома му във Враца, при което са иззети 5 дългоцевни законно притежавани огнестрелни оръжия - гладкоцевно огнестрелно оръжие "Beretta" кал. 12; гладкоцевно огнестрелно оръжие "Луиджи Франчи" кал. 12;  карабина "Saco", кал. 308; малокалибрена пушка кал. 22; малокалибрен автомат "Walter g22" кал. 22.

При извършената проверка 45-годишният врачанин е направил самопризнания за извършеното престъпление, но не е представил законно притежаваната от него карабина "Browning 30-06", кал. 30 06, с която са убити животните, като съобщил, че го е загубил. След получена информация служители на РУ Вършец са извършили проверка в къща в с. Горна Бела Речка, обитавана от 75-годишен жител, при което в метален шкаф са открити 2 гладкоцевни огнестрелни оръжия, законно притежавани от 50-годишния син на обитателя на имота. Установено е неправилно съхранение на оръжията, за което на 50-годишния е съставен акт по ЗОБВВПИ.