Здраве

8 натурални средства срещу болка при ишиас

  08.10.2019 13:02             
8 натурални средства срещу болка при ишиас

Ишиасът е възпаление на седалищния нерв, болков синдром, предизвикан обикновено от прищипан нерв. Пациентът изпитва силен дискомфорт в кръста, който се разпространява надолу по единия крак, като може да стигне дори до стъпалото. В някои случаи причината за такава болка не е седалищният нерв, но въпреки това пак говорим за ишиас. Дразнене на седалищния нерв възниква, когато върху него се оказва прекален натиск. Най-разпространените причини за ишиас са дискова херния на междупрешленен диск, спинална стеноза, остеохондроза и синдром на крушовидния мускул. Понякога ишиас възниква и заради счупвания, тумори или бременност. 

Ако често ви безпокои такъв проблем, възползвайте се от 8 натурални средства, които ще ви помогнат да се справите с болката при ишиас.

1. Акупунктура. Скорошно изследване, публикувано в “Журнал по традиционна китайски медицина” показва следното: в група от 30 души, преминали иглотерапия с цел облекчение на болката при ишиас, 17 изцяло се избавили от болковия синдром, а 10 почувствали значително подобряване на състоянието си.

2. Йога. Резултати от друго изследване показали, че хора, страдащи от хронични пристъпи на ишиас, но практикуващи йога повече от 16 седмици, на 64% усетили намаляване на болката и на 77% възстановили своите двигателни способности. 

3. Масажни техники. Масажът е отличен метод за отпускане на мускулите, като по този начин се справя с болката, предизвикана от прищипване на седалищния нерв. Желателно е масажът да се осъществява, като използвате разслабващи масла и се съсредоточите на болезнените участъци. Избягвайте обаче резкия натиск и движения, защото така само ще задълбочите проблема си.

4. Болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства. Аналгетиците и противовъзпалителните средства както от природен, така и от фармацевтичен произход са много ефективни в лечението на болката при ишиас. Този тип лечение може да облекчи болката до 8 часа, но се препоръчва за ползване не по-често от 2 дни поред. Ако използвате фармацевтични препарати, не превишавайте допустимите дози, тъй като таблетките могат да имат странични ефекти.

5. Горещи компреси. Топла грейка или гореща баня също могат да окажат добър ефект, ако страдате от ишиас. Може също така да поставите компрес на болния участък за 20-25 минути.

6. Студени компреси. Доказано е, че налагането на студено също може в значителна степен да намали болката при ишиас. Ако решите да се възползвате от преимуществата на този метод, налагайте студения компрес в долната част на гърба или върху засегната област, като оставите за не повече от 10-15 минути. Този метод помага да намалеят възпалението и болката, но, за съжаление,  само за известно време. 

Внимание! Винаги увивайте леда в кърпа, за да не предизвикате измръзване.

7. Лечебни растения. Растения с противовъзпалителни и обезболяващи свойства могат да ви помогнат да облекчите до голяма степен състоянието си при ишиас. Особено ефективни са джинджифилът, куркумата, лютивият пипер, черната бреза и др. 

8. Упражнения. Въпреки че на пациентите с ишиас препоръчват пълен покой поне в продължение на два дни, най-доброто средство за облекчаване на състоянието са упражненията и физическата активност, те укрепват областта на седалищния нерв. При липса на редовни занимания със спорт мускулите и структурата на гръбнака слабеят и губят способността си да поддържат гърба. В резултат на това ишиасът се лекува много трудно, а състоянието се влошава с всеки следващ ден. Упражненията, насочени към намаляване на болката и дори пълно оздравяване, трябва да включват такива за разтягане на засегнатите участъци, наред с подходящи аеробни тренировки. Ходенето например е отлично упражнение, то помага за намаляване на болката в долната част на гърба. Важно е лечебните упражнения при ишиас да бъдат изпълнявани под наблюдението на специалист, тъй като една неправилна крачка или неправилна поза по време на тренировката може значително за задълбочи проблема. 

1. Упражнение Кобра. Легнете по корем, съберете краката един до друг, сгънете ръце в лактите и опрете ръцете на пода. От това положение леко повдигнете лактите, освен това повдигнете и горната част на тялото, например до 45 градуса. Задръжте така за пет секунди, след това се върнете в изходно положение. Повторете това упражнение 10 пъти.

2. Упражнение насочване коляното към рамото. Легнете по гръб, като единият крак трябва да сгънете в коляното, а другият изпънат. Повдигнете към гърдите единия крак и обхванете с ръка коляното за по-надеждна поддръжка. След това внимателно изпънете сгънатия крак към лявото рамо. Задръжте така 30 секунди. Върнете се в изходно положение. Повторете три пъти, след това изпълнете същото упражнение с другия крак и другата ръка - пак три пъти.

3. Разтягане на гръбначния стълб. Седнете на пода с изпънати напред крака. Сгънете десния крак в коляното и го преметнете зад левия крак. Хванете коляното с лявата ръка, като опитате внимателно да завъртите тялото надясно. Задръжте в това положение до 30 секунди, повторете упражнението 3 пъти, след това изпълнете същото и на другата страна.

4. Разтягане за сухожилието под коляното. Поставете десния си крак върху някаква повърхност - стол или табуретка, или масичка, която да е на нивото на бедрото. Поставете двете ръце върху коляното и бавно се накланяйте до максимално възможното ниво, колкото можете да издържите. Задръжте в такава позиция до 30 секунди, след това повторете с другия крак.

5. Разтягане за бедрата. Седнете във фотьойла с крака, сгънати под ъгъл 90 градуса. След това повдигнете десния крак и поставете стъпалото на лявото коляно. След това плавно и бавно се накланяйте напред през скръстените крака. Задръжте в тази позиция до 15-30 секунди. Повторете същото упражнение и с другата страна.

Здраве.то