Здраве

Няколко сериозни причини постоянно да ви е студено

  08.10.2019 12:54             
Няколко сериозни причини постоянно да ви е студено

Всички усещаме студа и топлината по различен начин, но на някои от нас им тракат зъбите през цялото време, независимо дали е лете или зиме, и нямат представа защо тяхното възприятие на температура е толкова по-различно от това на околните.

За кои състояния сигнализира постоянното усещане за студ?

Щитовидната жлеза може да не функционира добре

Хипотиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормон и може да доведе до студова непоносимост. Хормоните на щитовидната жлеза помагат за регулиране на метаболизма и температурата, а когато ни липсват, започваме да чувстваме студ през цялото време. Други симптоми на хипотиреоидизъм могат да включват умора и ниска сърдечна честота.

Може да не пиете достатъчно вода

Водата засилва метаболизма, помага на тялото да разгражда храната и да създава енергия и топлина. Ако сте дехидратирани, може да ви липсва тази топлина и енергия, които ще затоплят тялото ви.

Ако не сте почитатели на бистрата вода и ви е безвкусна тази напитка, добавете аромат към нея - лимон, мента, босилек, краставица.

Може да имате анемия

Анемията е друго медицинско състояние, което може да ви накара да почувствате студ в ръцете и краката. Тя възниква, когато в тялото ви има недостиг на червени кръвни клетки, които доставят кислород до органите и тъканите. Има анемия с недостиг на желязо, която се появява по време на бременност, менструация, друг вид загуба на кръв или поради лоша абсорбция на желязо. Има и витаминодефицитна анемия, причинена от неправилно хранене. Други симптоми на анемия включват бледа кожа, повишена сърдечна честота, умора и главоболие.

Може би не спите достатъчно

Добрият сън е изключително важен за регулиране на телесната температура, така че, ако продължавате да треперете от студ, причината може да се крие в недостатъчните часове пълноценна почивка.

Може да е Феноменът на Рейно

Феноменът на Рейно или просто Рейно е лесен за разпознаване: той кара пръстите на ръцете или на краката да посиняват или побеляват. Това е рядко разстройство, което засяга артериите, намалявайки притока на кръв към пръстите на крайниците и ги кара да изстинат. Когато кръвта се върне в тях, те се зачервяват и започват да се усещат вцепенени или болезнени.

Това състояние може да бъде предизвикано от ниска температура, стрес, контакт с някои химикали.

Може да сте твърде слаби

Хората с поднормено тегло нямат достатъчно телесни мазнини, които да изолират студа. Ако отслабвате нарочно, намалявате калориите, които приемате, или просто не ядете достатъчно, това може да наруши метаболизма ви и да повлияе на температурата ви.

Може да имате лошо кръвообращение

Заболяване на периферните артерии може да възпрепятства доставянето на кръв до органи и тъкани и в резултат на това да ни е студено постоянно. Когато плака се натрупва в артериите (атеросклероза), те стават по-тесни, засягайки притока на кръв към ръцете и краката, причинявайки студ и изтръпване.

-----

На жените им е по-студено

Проучванията показват, че комфортната стайна температура за жените е 25°С, докато за мъжете тя е 22°С. Науката има няколко обяснения за това явление. Женският хормон естроген леко сгъстява кръвта, което може да доведе до намаляване на притока на кръв към капилярите.

Скоростта на метаболизма също може да играе роля. Жените са склонни да имат по-бавен метаболизъм от мъжете, изгаряйки по-малко калории, за да затоплят телата си.

mila.bg