Свят

Разкриха истината за кръвожадната и жестока цивилизация на маите

  13.08.2019 11:07             
Разкриха истината за кръвожадната и жестока цивилизация на маите

Американски изследователи от университетите Бъркли и Тулейн са достигнали до извода, че древните маи са били много по-войнствени и кръвожадни, отколкото се смяташе по-рано. По време на битките си те са можели да изгорят цели градове с невинни хора, се посочва в прессъобщение на Phys.org.

Експертите са открили дебел слой въглени, датирани от 697 г. сл. Хр., които не са характерни за пожари, възникнали по естествен начин. Според археолозите въпросният слой се е образувал в резултат на атака на маите срещу Уицна (град, който се намира северно от днешна Гватемала), при която е използвана тактиката на обгорената земя.

В същото време са били изгаряни плодородни земи и други ресурси, които силно е засегнало населението на града.

Предполагаше се, че по време на разцвета на културата на маите преди 1500 години, военни действия са се водели изключително между конкуриращи се династии, а целта им е била получаването на откуп за пленени членове на кралските семейства.

Изчерпването на ресурсите и сушите на по-късен етап от развитието на цивилизацията води до още по-жестоки войни и упадък на културните общности около 1000 г. сл. Хр.

По думите на учените, откритието е свидетелство, че маите са водели войни през целия 650-годишен класически период, а от действията им са страдали мирните жители.  

Превод: БЛИЦ