България

ГДБОП участва в международна операция срещу трафика на деца

  13.08.2019 09:45             
ГДБОП участва в международна операция срещу трафика на деца

ГДБОП участва в международна операция срещу трафика на деца, съобщиха от МВР. 

В рамките на операцията служители на сектор "Трафик на хора" - ГДБОП, съвместно с представители на Национална комисия за борба с трафика на хора, са извършили проверки на лица с рисков профил. Съгласно плана за провеждането на операцията, действията са обхванали територията на Летище-София и на ГКПП в страната. Главна дирекция "Гранична полиция" и Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" са оказали съдействие с оглед непрекъснат обмен на оперативна информация и координацията с останалите участващи държави. Проверени са близо 200 души с рисков по отношение трафика на хора профил, както и близо 50 документа за самоличност поради съмнение, че са фалшифицирани.
Освен България, в "Съвместни дни за действие срещу трафика на деца" са участвали Австрия, Белгия, Хърватия, Дания, Унгария, Исландия, Латвия, Литва, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария и Обединеното кралство. Експерти по трафика на хора от правоприлагащите структури на всички изброени държави, както и представители на други ангажирани с проблема институции (социални работници, представители на общини, НПО и др.) са обединили усилия с цел идентифициране на потенциални жертви на престъплението.
В рамките на операцията, на територията на ЕС са проверени над 127 000 лица, 63 800 превозни средства и 1 100 локации (сред които частни имоти, търговски обекти, хотели, авто- и ж.п. гари, пристанища, аерогари и гранични контролно-пропускателни пунктове). Проведени са превантивни кампании в учебни заведения с цел повишаване на информираността по отношение трафика на хора.
Извършени са 34 ареста на заподозрени в трафик на хора, както и 36 ареста за други извършени престъпления като кражби, нелегална миграция и разпространение на порнографски материали с ненавършили пълнолетие лица. На територията на ЕС са идентифицирани 206 потенциални жертви, 53 от които непълнолетни. Във връзка с това са стартирани 31 нови разследвания по трафик на хора. 

монитор