Здраве

Ако в ухото е попаднала вода

  29.07.2019 12:23             
Ако в ухото е попаднала вода

Докато се къпете или плувате в басейн или море, може да попадне вода в ушите ви. Усещането е неприятно, а понякога е трудно да се справите с проблема.

За да изтече водата, легнете на страната на засегнатото ухо и останете така в продължение на 10 минути. Поставете кърпа под ухото.

Друг начин е рязко да разклатите глава в посока на пострадалото ухо.

Един разпространен метод за справяне е скачане на един крак - наклонете главата на страната на засегнатото ухо и скачайте на срещуположния крак.

Често се използва и дълбокото поемане на въздух, след което с пръстите на ръката се затварят ноздрите. Преглъщайки, ще усетите пукащ звук. Поетият въздух се опитва да излезе през ушите и изтласква водата.

Ако изброените начини не ви помогнат, въоръжете се с грейка или сешоар. Възможно е ушната кал да е набъбнала при контакта с водата. Целта е влагата да се изпари под въздействие на топлината. Грейката сложете върху ухото. Ако ползвате сешоар, дръжте го на разстояние поне 25 см.

В случай че описаните начини за справяне не помогнат, потърсете лекарска помощ. Не допускайте водата да остане по-дълго време в ухото, защото има риск да премине в т.нар. средно ухо и да причини инфекция.

mila.bg