Общини

ОБЩИНИТЕ ОТБЛИЗО: Конкурент" гостува в Чипровци

  18.07.2019 11:26             
ОБЩИНИТЕ ОТБЛИЗО: Конкурент\

На Чипровци се падна да открие лятното ни турне. През следващите горещи седмици екип на "Конкурент" ще обиколи из Северозапада, за да докаже, че тук жинвеят добри хора, които произвеждат новини, макар че централните медии не го забеязват.

Днес в рубриката ОБЩИНИТЕ ОТБЛИЗО гостуваме в красивия балкански град, в който историята и настоящето вървят наистина ръка за ръка.

 

Проф. Лилия Илиева, която откри ръкописа на историята на Петър Богдан в библиотека на италианския град Модена през 2017 година, стана почетен гражданин на Чипровци. Отличието й бе връчено в края на миналата година.

 „Аз съм 24-каратова турлакиня. Моите родители са от този край – единият от Мартиново, другият от Митровци. Това допълнително ме мотивира в моите занимания”, каза тогава проф. Илиева и хората в градчето още помнят тези думи.

Тогава професор Илиева настоя в Чипровци да има институт за изследване на културата на българските католици.

„Мястото му е точно тук, където преди 330 години е избухнало едно въстание – битка за Европа, битка за християнската цивилизация, битка за културното ни присъединяване към Европа”, категорична бе проф. Илиева.

Тя дари на историческия музей три католически църковни книги, открити в различни краища на света, написани от български католици. Едната от тях е уникална, защото до момента не е открита в нито една световна библиотека.

ОЧАКВАЙТЕ:  Интервю с кмета Пламен Петков