Събития

Дават на съд домакин на полицията за кражби

  11.06.2019 13:40             
Дават на съд домакин на полицията за кражби

Бивш домакин на областната полиция в Монтана ще бъде изправен пред съда за кражба на автомобилни части, съобщиха от Апелативна прокуратура. С фалшиви документи Петьо М. присвоявал акумулатори, накладки, гуми и други чаркове от гаража на патрулките.  Петьо М. е спипан в края на 2017 г. Тогавашният директор на областната полиция комисар Ивайло Антонов получил сигнал за несъответствия между разходните документи за вложени части при ремонтите на патрулките и фактическата ситуация. Комисарят разпоредил проверка и така се установило, че Петьо М. фалшифицирал документацията – изписвал акумулатори, гуми и накладки, без те да се влагат реално в ремонтите. По това време обвиняемият работел на трудов договор в звено „Автотранспорт” като младши специалист,  завеждащ служба „Вещева“ и домакин.

Той бил материално отговорно лице и трябвало да води отчетността на активите, да подготвя документите за приходи и разходи по счетоводни сметки и параграфи и да ги подава във финансовите звена.

При проверката било установено, че Петьо М. е присвоил  излезлите от склада с фалшивите документи чаркове, на стойност 1 176.12 лв.

В хода на досъдебното производство - от свидетелски показания и при графологични експертизи, е доказано, че подписите във ведомостите в графата „Сдал“ са на Петьо М., а тези в графа „Приел“ не са на хората, посочени в документите. Според разследващите мъжът е фалшифицирал подписите на служителите, вписани като получатели на частите и материалите.

Това не е първото дело за  присвояване на имущество на МВР срещу бившия домакин. Преди няколко месеца той беше осъден на 2 години затвор с 4-годишен изпитателен срок заради фалшифициране на поръчки за ремонти на полицейските коли. Тогава щетата, нанесена на МВР, беше 63056 лева.